economie cultuur politiek RSS

China uitgeschakeld voor WK 2018

China uitgeschakeld voor WK 2018

Ondanks een 1-2 overwinning op Qatar wist het chinese nationale voetbalelftal zich niet te plaatsen voor het WK in Rusland. Daarmee wordt de Chinese voetbaldroom voorlopig geen werkelijkheid. 

In het laatste kwartier wisten de Rode Draken dankzij doelpunten van Xiao Zhi en Wu Lei een 1-0 achterstand in Doha te keren. Daarmee deed het team van bondscoach Marcello Lippi wat het moest doen: winnen. Maar het was niet genoeg.

De Chinese elf waren afhankelijk van het resultaat op andere velden om uitzicht te houden op de derde plaats in de poule, die recht gaf op een vervolg. Maar directe concurrenten Syrië en Oezbekistan pakten ieder een punt tegen respectievelijk Iran (2-2) en Zuid-Korea (0-0). Daardoor mag Syrië een beslissingwestrijd spelen tegen Australië. In de poule van China hebben Iran en Zuid-Korea zich direct voor het eindtoernooi geplaatst.

 

Roerman Lippi

Lange tijd hielden Chinese voetbalfans hoop op een gelukkige afloop, gesterkt door de goede reeks van hun elftal. China begon slecht aan de derde Aziatische kwalificatieronde met slechts een punt uit vier wedstrijden. Maar nadat Lippi het roer had overgenomen verzamelde het team in zes matches elf punten.

Op sociale media vragen fans zich af wat er was gebeurd als Lippi eerder als bondscoach was aangesteld. De roep zwelt aan om het contract van Lippi bij de Chinese voetbalbond in 2019 te verlengen tot het WK in 2022. Ook al vinden veel Chinezen Lippi's jaarsalaris van 20 miljoen euro aan de riante kant. China wist zich slechts een keer eerder voor een WK te plaatsen, in 2002.

 

Meer weten over China's voetbaldroom? Kijk dan deze reportage terug over de Nederlandse jeugdtrainer Todd Wijnstekers in China.

woensdag 6 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China houdt sprankje hoop op WK 2018
Poppetjes gecontracteerd, chequeboekje dicht
Met de schrik vrij: China door in WK-kwalificatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder