economie cultuur politiek RSS

Drie winnaars van 'Chinese Nobelprijs'

Drie winnaars van 'Chinese Nobelprijs'

De Future Science Awards zijn zaterdag toegekend aan Pan Jianwei, Shi Yigong en Xu Chenyang. De Chinese wetenschapsprijs is bedoeld om innovatie te bevorderen.

Natuurkundige Pan Jianwei (foto) kreeg de prijs toegekend wegens zijn werk op het gebied van kwamtumcommunicatie. Pan is het hoofd van een projectteam van de Quess-satelliet (Quantum Experiments at Space Scale) die vorig jaar in een baan om de aarde werd geschoten.

Chinese wetenschappers doen met de satelliet experimenten met zogeheten kwantum-communicatie; datacommunicatie via subatomaire deeltjes. Het is voor het eerst dat deze vorm van communicatie via de ruimte wordt toegepast. Als het de Chinezen lukt, is dat een enorme stap voorwaarts in de zoektocht naar communicatie die niet valt te onderscheppen.

 

Winnaars

Shi kreeg de Future Science Award voor life sciences toegekend vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van rõntgenkristallografie. Deze techniek gebruikt de verstrooiing van röntgenstralen om de atomenstructuur van mineralen, maar ook eiwitten en DNA te bekijken. Deze methode is honderd tot duizend maal nauwkeuriger dan atoomkrachtmicroscopie.

Xu kreeg de onderscheiding voor wiskunde en computeronderzoek voor zijn werk op het gebied van algebraïsche meetkunde. Dit onderzoeksveld houdt zich onder meer bezig met meet- en regeltechniek en robotica.

 

Innovatieprijs

De Future Science Awards zijn een initiatief van het Future Forum, een initiatief om Chinese bedrijven en wetenschappers met elkaar in contact te brengen en zo innovatie te bevorderen. De vorig jaar opgerichte stichting organiseert lezingen en seminars.

Twee zakenlieden, Baidu-oprichter Robin Li en Lenovo-topman Yang Yuanqing, kwamen met het idee voor een wetenschapsprijs. Samen met een groepje van tien andere zakenmannen hebben zij zich voor tien jaar garant gesteld voor het prijzengeld; een miljoen dollar per laureaat. Kanshebbers moeten door collega-wetenschappers worden genomineerd en een groep internationale hoogleraren kiest uiteindelijk de winnaars uit.

 

Chinese tegenhanger Nobelprijs

De Chinese pers heeft de Future Science Award onmiddelijk tot de Chinese Nobelprijs gebombardeerd. Het is veel Chinezen een doorn in het oog dat Nobelprijswinnaars meestal westerlingen zijn. Pas in 2015 viel voor het eerst een Chinese wetenschapper in de prijzen: Tu Youyou, vanwege haar onderzoek naar het malariamedicijn artemisinin.

zondag 10 september 2017

Gerelateerde personen:

Robin Li
Tu Youyou

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese doorbraak in kwantumcommunicatie
China kondigt werkzame kwantumradar aan
Eerste winnaars 'China's Nobelprijs' bekend

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder