economie cultuur politiek RSS

Datingsites moeten identiteit singles controleren

Datingsites moeten identiteit singles controleren

De Chinese overheid verplicht datingsites gegevens van hun leden beter te controleren en vast te leggen. De regelgeving komt na een spraakmakend zaak waarbij datingsite Jiayuan.com de schuld kreeg van een zelfmoord. 

Het ministerie van civiele zaken, de communistische jeugdliga en de nationale commissie voor gezondheids- en gezinsplanning kondigden maandag in een gezamenlijk bericht additionele regels voor datingsites aan. Die zijn nodig, aldus de verklaring, om een veilig en betrouwbare omgeving te garanderen voor singles die online een partner zoeken.

Het is onduidelijk wat de extra eisen precies inhouden. Volgens de Chinese internetwet zijn gebruikers van online-diensten sinds 1 juni verplicht om zich onder hun echte naam te registreren. Veel sites verplichten sindsdien gebruikers hun nummer van hun ID-kaart of hun telefoonnummer te geven. Omdat je je in China moet legitimeren om een telefoonabonnement af te sluiten, is een telefoonnummer dus gekoppeld aan een persoonlijk ID-nummer.

 

Oplichterij

Datingfraude is in China een veel voorkomend fenomeen. Alleenstaanden die hunkeren naar een partner zijn een geliefd doelwit van oplichters. Zij doen zich voor als potentiële huwelijkskandidaat en troggelen geld af onder het mom van problemen die aan een date in de weg staan.

In China ontstond twee weken geleden grote ophef na de zelfmoord van Su Xiangmao. Hij had in maart een vrouw ontmoet via Jiayuan.com en trouwde haar in juni. Maar het huwelijk strandde alweer een maand later nadat Su ontdekte dat zijn vrouw een eerder huwelijk had verzwegen. De internetondernemer sprong naar zijn dood, maar liet een afscheidsboodschap achter waarin hij zijn ex van afpersing beschuldigde.

 

Persoonlijke gegevens

Volgens Su verlangde de vrouw tien miljoen yuan (1,5 miljoen euro) en een appartement, anders zou ze bij de politie aangifte doen van wanpraktijken en belastingontduiking door Su's internet-bedrijf. Er was veel kritiek op de vrouw, maar veel internetgebruikers hielden Jiayuan mede-verantwoordelijk voor de zelfmoord, omdat die te weinig zou hebben gedaan om de persoonlijke informatie van de vrouw te controleren.

Chinese juristen wijzen er maandag op dat Su en zijn ex zich beiden onder hun echte naam op de datingsite hadden geregistreerd. Huwelijkskandidaten geven echter veel meer gegevens prijs op hun profiel, zoals hun inkomen, leeftijd en huwelijksgeschiedenis. De Chinese privacywetgeving verbiedt het bedrijven om bewijs van deze gegevens te verzamelen.

woensdag 20 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China voert omstreden veiligheidswet internet in
Xi: 'orde noodzakelijk voor vrijheid op internet'
China sluit 128 datingsites

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder