economie cultuur politiek RSS

China overweegt Mars-basis voor mens en robots

China overweegt Mars-basis voor mens en robots

Voorbereidingen voor een Mars-landing in 2020 verlopen voorspoedig. Het hoofd van de Chinese Marsmissie onthulde een plan voor een permanente basis op de rode planeet. 

Al langer is bekend dat China in 2020 een onbemande onderzoekscapsule naar Mars wil sturen. Op een ruimtevaartcongres in Beijing heeft Zhang Rongqiao, de architect van de Marsmissie, woensdag voor het eerst details bekend gemaakt.

Zo is het de bedoeling dat een Lange Mars-5 raket vanaf een raketbasis in Hainan richting Mars wordt geschoten. Aan boord is zowel een capsule die in een baan rond de planeet wordt gebracht, als een Marslander. Die brengt maar liefst zes Marsrovers mee, die het oppervlakte en bodem gaan onderzoeken, meldt persbureau Xinhua.

 

Maanlanding

Het is dezelfde beproefde techniek als van het succesvolle maanlandingsprogramma Chang'e. Alleen zal de Marsmissie veel langer onderweg zijn; het duurt zeven maanden om Mars te bereiken. Bij een volgende Marsmissie tussen 2025 en 2030 zal de Marslander ook stenen en bodemmonsters verzamelen en terugbrengen naar aarde, vertelde Zhang. Dit is ook op de maan al door het Chinese ruimtevaartbureau in de praktijk toegepast.

Op termijn wordt een permanent Marsstation overwogen, zei Zhang, in ieder geval geschikt voor robots, maar mogelijk ook voor mensen. Chinese staatsmedia hebben eerder deze maand bericht over de bouw van een Mars Simulatiebasis in de provincie Qinghai. Volgens wetenschappers lijken de omstandigheden in de steenwoestijn erg op die van Mars; zelfs de stenen zijn er rood. China heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma en ontwikkelt ook plannen voor missies naar Jupiter (2036) en Uranus (2046), onthulde Zhang.

donderdag 21 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China wil op donkere zijde van maan landen
Taikonauten onderweg naar nieuw ruimtestation
Chinese doorbraak in kwantumcommunicatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder