economie cultuur politiek RSS

Bouwstop voor vervuilende activiteiten China

Bouwstop voor vervuilende activiteiten China

Het Chinese kabinet kondigt woensdag nieuwe regels aan om milieuvervuiling tegen te gaan. Zo mogen er geen nieuwe vervuilende activiteiten worden ontwikkeld in gebieden die nu al zwaar verontreinigd zijn.

China wordt ingedeeld in drie categorieën, waarbij groen staat voor regio's met weinig vervuiling. Hier worden nieuwe bouwprojecten zonder meer toegestaan. Rode regio's daarentegen kampen nu al met ernstige druk op het milieu. Hier worden nieuwe activiteiten die voor nog meer vervuiling zorgen verboden. In gele regio's wordt van geval tot geval bekeken of er mag worden gebouwd.

Daarnaast wordt een twee categorisering ingevoerd: overbelast, bijna overbelast of niet overbelast. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin natuurlijke hulpbronnen zoals water worden uitgeput. Valt een regio in de laatste categorie, dan betekent dat het einde voor nieuwe activiteiten die deze hulpbron verder uitputten.

 

Reikwijdte onduidelijk

Onduidelijk is welke nieuwe activiteiten precies aan banden worden gelegd. Voor een grote fabriek met veel uitstoot is het duidelijk. Maar zal de overheid ook de bouw verbieden van stads-uitbreidingen, nieuwe elektriciteitscentrales op gas of de aanleg van infrastructuur die nieuw verkeer aantrekt? Dat zou betekenen dat bepaalde regio's helemaal op slot gaan.

De nieuwe regels omvatten ook hoge boetes voor bedrijven in rode zones die veel vervuilen. Zij kunnen zelfs worden gesloten. Ook hier is onduidelijk of het alleen om overschrijding van de bestaande vergunning gaat, of dat bedrijven die nu legaal produceren worden geraakt. Duidelijk is wel dat lagere overheden er alles aan zullen doen om niet als 'rode regio' of 'overbelast' te zullen worden aangemerkt.

 

Maatschappelijke onvrede

De Chinese overheid staat onder grote druk om milieuvervuiling tegen te gaan. Maatschappelijke weerstand tegen met name smog, maar ook de aanwezigheid van giftige stoffen in lucht, grond en water neemt steeds verder toe. Maar ondanks ambiteuze overheidsplannen en miljarden-investeringen zien gewone Chinezen nog maar weinig resultaat.

Eerder deze maand kwam het ministerie van milieubescherming met de boodschap dat dit jaar waarschijnlijk meer smog is te verwachten dan normaal. Het ministerie wijt dit aan ongunstige weersomstandigheden en klimaatverandering. Het beloofde de invoering te versnellen van maatregelen die het mogelijk maken bij ernstige luchtvervuiling fabrieken en verkeer stil te leggen. Ook werd toegezegd smog-waarschuwingen te verbeteren en tijdig te verspreiden. Op die manier is er voor lokale overheden meer tijd om maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen.

donderdag 21 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Milieu-inspectie ontdekt illegale dump met varkens
China waarschuwt voor meer smog
140 Overtredingen bij onverwachte milieucontrole

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder