economie cultuur politiek RSS

Media-industrie beperkt sterrensalarissen

Media-industrie beperkt sterrensalarissen

Chinese producenten van films, tv-programma's en internetdrama hebben afgesproken de salarissen van hun steracteurs te beperken. Om de kwaliteit van hun producties te verbeteren, zeggen ze zelf, maar ook om tegemoet te komen aan kritiek.

Vijf brancheverenigingen van de media-industrie hebben afgesproken voortaan maximaal 40 procent van het productiebudget uit te geven aan de honoraria voor acteurs. Bovendien mag van de salarispot maximaal 70 procent worden uitgegeven aan de hoofdrolspelers.

Het gaat om richtlijnen op basis van vrijwilligheid. Maar producenten die ervan afwijken moeten dat melden aan hun brancheorganisatie en dat met redenen omkleden. De richtlijnen werden vrijdag gepubliceerd en zijn onmiddelijk van kracht.

 

Publiekslievelingen

Voor een gezonde ontwikkeling van de media-industrie is het noodzakelijk de trend van 'onredelijk hoge salarissen' terug te dringen, schrijven de organisaties in een verklaring. "Het huwelijk tussen kunst en ethiek moet worden hoog gehouden als een ideaal van de industrie en een professioneel doel", schrijven de opstellers.

De Chinese media-industrie ontwikkelt zich stormachtig. Naarmate de financiële belangen groter worden, kiezen producenten vaker voor gevestigde namen. Publiekslievelingen zien hun marktwaarde stijgen. De brancheorganisaties hopen dat de zelfregulering leidt tot meer budget voor bijvoorbeeld scriptschrijvers.

 

Kritiek op veelverdieners

In China neemt de kritiek op veelverdieners in de media toe. Het Volksdagblad uitte in januari kritiek op de industrie. De krant vergeleek toen het acteertalent van sommige jonge acteurs met die van emoji's.

Twee Chinese entertainmentwebsites publiceerden in mei een ranglijst met de salarissen van Bekende Chinezen. Actrice Fan Bingbing staat fier bovenaan met een geschat inkomen van 244 miljoen yuan in 2016 (ruim 36 miljoen euro). Juist dit voorbeeld geeft aan dat de nieuwe regels op praktische problemen zullen stuiten. Fan is niet alleen een gevierd actrice, ze is ook zoals meerdere Chinese sterren mede-eigenaar van een productiemaatschappij en dus beperkt afhankelijk van haar gage.

maandag 25 september 2017

Gerelateerde personen:

Fan Bingbing

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese vrouwen goudmijn voor plastische chirurgie
Politie gaat optreden tegen illegale live videostreams
Mediatoezichthouder wil 'totale loyaliteit' van makers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder