economie cultuur politiek RSS

Kijktip: meesterwerken uit de Qing-dynastie

Kijktip: meesterwerken uit de Qing-dynastie

In het Museum Oud-Amelisweerd in Bunnik is de komende maanden een tentoonstelling van Chinese gebruiksvoorwerpen en landschapsschilderijen uit de VOC-tijd te zien. Bijzondere hangrolschilderijen zijn voor het eerst in Europa te bewonderen.

In de tentoonstelling Made in China vormt het achttiende-eeuwse Chinese behang van het landhuis Oud-Amelisweerd het decor voor fraai gedecoreerde exportkunst uit dezelfde periode: lakwerk, waaiers, textiel, keramiek en zilverwerk van de hoogst mogelijke kwaliteit. Topstuk uit de tentoonstelling is een achtdelig kamerscherm van Chinees lakwerk, zeer gedetailleerd beschilderd met goud. De voorwerpen zijn, net als het behang, goede voorbeelden van de hang naar exotisme bij de vroegmoderne Europese elite. 

Op de bovenetage worden topstukken getoond van de belangrijkste Chinese meesters uit de Qing-dynastie. Achttien schilderijen van de belangrijkste Chinese meesters zijn te zien, waaronder hangrolschilderingen van de beroemde Wang Hui (1632-1717) en Jin Nong (1687-1733). Deze bijzondere, vaak omvangrijke schilderingen gaan een dialoog aan met werken van Armando, wiens werk een vaste plek in de MOA-collectie heeft.

De tentoonstelling Made in China kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Guangdong Museum in Guangzhou. Bijna alle getoonde objecten komen uit de collectie van het museum en de rolschilderijen zijn nu voor het eerst in Europa te zien.

 

Made in China - Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie
23 september 2017 - 18 maart 2018

MOA | Museum oud Amelisweerd
Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik (bij Utrecht)

 

Meer info op de website van MOA.

zondag 24 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Kijktip: Barbaren & Wijsgeren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder