economie cultuur politiek RSS

China sluit Noordkoreaanse bedrijven

China sluit Noordkoreaanse bedrijven

Noordkoreaanse bedrijven in China, maar ook Chinees-Noordkoreaanse joint ventures moeten hun activiteiten staken. Daarmee sluit de Chinese regering een belangrijke inkomstenbron van het Noordkoreaanse regime af.

Het Chinese ministerie van handel maakte donderdag de nieuwe maatregel bekend. Daarmee geeft China invulling aan de laatste ronde van internationale sancties tegen Noord-Korea. Volgens een verklaring van het ministerie moet de maatregel 120 dagen na de uitspraak van de VN-Veiligheidsraad effectief zijn. Dat betekent dat betrokken bedrijven tot 10 januari krijgen om de deuren te sluiten.

Eerder maakten Chinese autoriteiten al bekend dat het de import van textielproducten, steenkool en ijzererts uit Noord-Korea verbiedt. Chinese banken hebben de opdracht gekregen geen diensten meer voor  Noordkoreaanse bedrijven en overheidsinstellingen te verlenen. Ook is de Chinese export van brandstof aan banden gelegd. De sancties werden afgekondigd nadat Noord-Korea een zesde kernproef had gehouden, mogelijk met een waterstofbom.

 

Bondgenoot

China is Noord-Korea's belangrijkste handelspartner. De export van textiel en grondstoffen vormen de belangrijkste inkomstenbron voor het regime van Kim Jong-un. Maar er is nog een inkomstenstroom die veel minder zichtbaar is: Noordkoreaanse mankracht.

Arbeiders worden in het buitenland aan het werk gezet, maar moeten een deel van hun salaris aan de overheid afdragen. Door Noordkoreaanse bedrijven in China te sluiten wordt ook deze bron van buitenlandse deviezen beperkt.

donderdag 28 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over oorlogsdreiging Noord-Korea
Xi wil dat Trump en Noord-Korea hoofd koel houden
China stopt import van steenkool Noord-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder