economie cultuur politiek RSS

Japanse premier viert Chinese feestdag mee

Japanse premier viert Chinese feestdag mee

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag in de Chinese ambassade in Tokio een bijeenkomst ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek bijgewoond. In Beijing werd zuinigjes op de handreiking gereageerd.

Het is zeldzaam dat een zittend premier Chinese feestelijkheden bijwoont. Maar er werd dan ook meer gevierd dan alleen National Day, de verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 1949. Donderdag werd ook de 45ste herdenking van de normalisering van de Chinees-Japanse betrekkingen gevierd.

Abe was een van de sprekers op een conferentie over de bilaterale relaties. Hij verwelkomde zijn publiek kort in het Chinees en zei dat hij bereid is inspanningen te doen om de relatie tussen beide landen te verbeteren. Ook herhaalde hij zijn wens om nog dit jaar in Tokio de leiders van China en Zuid-Korea te ontvangen, onder meer om over de kwestie Noord-Korea te kunnen overleggen.

 

Goed nieuws, maar...

In Beijing noemde minister van buitenlandse zaken Wang Yi het bezoek van Abe "goed nieuws". Maar hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat het niet zal worden gevolgd door slecht nieuws. "We hopen dat de Japanse regering een meer positief beleid ten aanzien van China kan nastreven [...] en niet een stap terug doet na iedere stap voorwaarts of zelfs twee stappen terug na een stap voorwaarts", aldus Wang in een donderdagavond gepubliceerde verklaring.

De relaties tussen China en Japan zijn al jarenlang ijzig vanwege de Japanse bezetting en oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ook speelt een slepend territoriaal conflict over eilanden in de Oostchinese-Zee, door Japan de Senkaku's en door China de Diaoyu genoemd. De laatste jaren lijkt het dieptepunt te zijn gepasseerd, maar China blijft wantrouwig ten aanzien van de Abe-regering vanwege extra investeringen in de krijgsmacht en aanpassingen aan de pacifistische grondwet. Volgens Japan zijn die echter noodzakelijk om de opkomst van China en dreiging uit Noord-Korea het hoofd te bieden.

vrijdag 29 september 2017

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Mogelijk topontmoeting Abe en Xi in de maak
Toch top Japan, Zuid-Korea en China
Japan niet gediend van Chinese armada

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder