economie cultuur politiek RSS

'Oeigoerse moslims vast in heropvoedingskampen'

'Oeigoerse moslims vast in heropvoedingskampen'

Auroriteiten in Xinjiang houden duizenden Oeigoeren voor onbepaalde tijd vast in heropvoedingskampen. Dat meldt Radio Free Asia op basis van verschillende personen die in de inrichtingen werken of vastzitten.

RFA schrijft over dergelijke kampen in Ghulja en Korla. Maar waarschijnlijk zijn er meer in de autonome regio Xinjiang. Hoewel de inrichtingen de naam dragen van centra voor het ontwikkelen van vaardigheden voor de arbeidsmarkt, zou het in feite gaan om heropvoedingskampen voor burgers met een ongewenste politieke opvatting.

Volgens vier Oeigoerse instructeurs en twee gedetineerden worden in vijf kampen in Ghulja naar schatting 1.500 personen zonder tussenkomst van een rechter vastgehouden. Het gaat om voormalige gedetineerden die betrokken waren bij een opstand in 1997; bewoners participeerden toen in rellen nadat dertig Oeigoerse separatisten ter dood werden veroordeeld. Maar er verblijven ook moslims die illegale religieuze bijeenkomsten bijwoonden, hun kind naar een illegale koranschool hebben gestuurd of religieuze uitingen als een lange baard dragen.

 

Onrustig Xinjiang onder controle

Twee Oeigoerse ambtenaren bevestigen tegenover RFA dat zich in Korla drie van dergelijke kampen bevinden. Daar zouden naar schatting meer dan tweeduizend personen worden vastgehouden. Officieel moeten zij blijven totdat de training is afgerond en "een bepaald niveau van ontwikkeling" is bereikt. Maar een instructeur in Ghulja zegt dat hij in de afgelopen zes maanden nog niemand in zijn klas heeft zien vertrekken.

Human Rights Watch heeft de Chinese regering opgeroepen de kampen te sluiten. Volgens HRW zijn de kampen in april 2017 opgericht. Het is een van een serie maatregelen die zijn afgekondigd door Chen Quanguo, partijsecretaris voor Xinjiang. Hij werd in augustus 2016 van Tibet naar Xinjiang gestuurd om de onrustige regio onder controle te brengen. Chen geldt als kanshebber om bij het 19de Partijcongres later deze maand promotie te maken.

woensdag 4 oktober 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Xi wil 'Chinese Muur van IJzer' in Xinjiang
Volgsysteem voor auto's in Xinjiang
Inwoners Xinjiang moeten paspoort inleveren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder