economie cultuur politiek RSS

Kijktip: Taiwanese films in Den Haag

Kijktip: Taiwanese films in Den Haag

In Den Haag wordt vrijdag 3 en zaterdag 4 november het Taiwan Film Festival gehouden. Hier zijn kosteloos vijf hedendaagse Taiwanese films te zien.

Het festival wordt vrijdagavond om 19.00 uur geopend door de Taiwanese schrijver Tsou Yung-shan. Daarna wordt de film Parking vertoond. Op zaterdag staan 's ochtends twee films geprogrammeerd: Yang Yang en Hebei Taipei. Om een uur is er een speciaal optreden van Ye Mimi, waar zij film en poëzie met elkaar verbindt. In de middag staan dan weer twee films op het programma: Zoom Hunting en Tomorrow Comes Today. Alle activiteiten vinden plaats in het auditorium van het Leiden University College, Anna van Buerenplein 301 in Den Haag.

 

Parking (2008): Taiwanese speelfilm geschreven en geregisseerd door Chung Mong-Hong. Hoofdpersoon Chen-mo (gespeeld door Chang Chen) maakt zich op om zijn vrouw te verrassen op moederdag in de hoop hun relatie te verbeteren. Hij kan echter niet huiswaarts, omdat zijn auto blijkt vastgezet door een dubbelparkeerder. Op zoek naar de bestuurder ontmoet Chen-mo enkele vreemde personen die zijn kijk op het leven veranderen. (vrijdag 3 november, 19.30 uur)

 

Yang Yang (2009): De film van regisseur Yu-Chieh Cheng gaat over een vrouw van Frans-Chinese afkomst. Haar Franse vader heeft ze nooit gezien en ze spreekt dan ook geen woord Frans. Haar moeder hertrouwt en laat haar eenzaam achter. Yang-yang gaat werken in de entertainmentindustrie, waar haar exotische uiterlijk haar van haar collega’'s onderscheidt. De film illustreert hoe Yang-yang worstelt met haar identiteit, de liefde en haar herkomst. (zaterdag 4 november, 11.00 uur)

 

Hebei Taipei (2015) is een persoonlijke documentaire van Nien-Hsiu Li over haar vader Li. Hij heeft voor zowel de Nationalisten als de Communisten gevochten tijdens de Chinese Burgeroorlog. Uiteindelijk strandde hij aan het eind van de oorlog in Taipei, Taiwan, ver verwijderd van zijn geboorteplaats in Hebei. Met een camera in de hand stapt dochter Li in de voetsporen van vader Li om te zien wat er van zijn jeugdherinneringen is overgebleven. Zijn schokkende anekdotes worden afgewisseld met beelden van haar reis door China. Ze laat daarmee zien hoe radicaal China is veranderd sinds de oorlog. (zaterdag 4 november, aansluitend aan Yang-Yang)

 

Zoom Hunting (2010) van regisseur Li Cho gaat over fotografe Yang Ruyi die per ongeluk een foto maakt van een vrijend koppel. Een paar dagen later komt ze de vrouw tegen met een andere man en een kind. Ze deelt haar geheim met haar zus Yang Ruxing, een misdaadauteur met writers block. Nieuwsgierig beginnen de twee de vrouw te volgen, maar zijn daarbij niet helemaal eerlijk tegenover elkaar. (zaterdag 4 november, 14.30 uur)

 

Tomorrow Comes Today (2013) van regisseur Chen Ming-lang is een Taiwanees drama met absurde trekjes over een voedselbezorger die naar New York gaat om zijn moeder te vinden aan de hand van een foto van Marlene Dietrich. Hij maakt kennis met zijn blanke buurman die zojuist is gedumpt door zijn vriendin. Hun levens raken op absurde manier met elkaar verstrikt. (zaterdag 4 november, aansluitend op Zoom Hunting).

 

Het filmfestival is onderdeel van de Taiwan week.

woensdag 1 november 2017



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder