economie cultuur politiek RSS

Na twee jaar is Gui Minhai uit de cel

Na twee jaar is Gui Minhai uit de cel

De laatste van vijf in China gedetineerde boekuitgevers is vrijgelaten en vrijdag met zijn familie herenigd. Maar onduidelijk is of hij ook kan gaan en staan waar hij wil.

Gui Minhai heeft zijn celstraf erop zitten, woont in een appartement in Ningbo en heeft zijn vrouw, zussen en moeder ontmoet. Dat bevestigt Bei Ling, een goede vriend van Gui vrijdag. Ook heeft hij getelefoneerd met zijn dochter Angela, die tijdens zijn gevangenschap herhaaldelijk de publiciteit heeft gezocht om aandacht voor zijn zaak te vragen.

De vrijlating van Gui was eerder deze week bevestigd door de Chinese autoriteiten, maar omdat in eerste instantie niemand in contact met hem kon komen werd aan dat bericht getwijfeld. Hoewel nu duidelijk is dat Gui de cel heeft mogen verlaten, blijft onduidelijk of hij wordt toegestaan terug naar Hong Kong te reizen. Volgens Bei wil zijn vriend het liefst naar Duitsland verhuizen en heeft Gui, die de Zweedse nationaliteit heeft, het consulaat van Zweden in Shanghai verzocht zijn paspoort te verlengen.

 

Mysterieuze verdwijning in Thailand

Gui kwam in het nieuws toen vrienden en familie alarm sloegen nadat hij in oktober 2015 tijdens zijn vakantie in Thailand spoorloos was verdwenen. In de weken daarna verdwenen nog eens vier medewerkers van Gui's uitgeverijbedrijf in Hong Kong.

Pas in januari 2016 werd duidelijk dat Gui zich in Chinese detentie bevond, toen de Chinese staatstelevisie een videobekentenis van hem uitzond. Gui zei daarin dat hij vrijwillig naar China is gereisd om zich bij de politie aan te geven. De 51-jarige uitgever vertelde snikkend dat hij in december 2003 in Ningbo een studente heeft doodgereden terwijl hij dronken was. In augustus 2004 was hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Die straf heeft hij nu alsnog uitgezeten.

 

Verklaring onder druk afgelegd

Later werden ook videobekentenissen van zijn medewerkers uitgezonden. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het illegaal invoeren van boeken in China. De zaak van de verdwenen boekhandelaren zorgde voor veel onrust in Hong Kong. Veel burgers zagen er een aanwijzing in dat de Chinese overheid de vrijheid van meningsuiting in Hong Kong aantast.

De andere vier zijn in de loop van 2016 vrijgelaten, al verblijven drie van hen nog in China. De vierde, Lam King-wee, beweerde dat hij onder begeleiding van Chinese agenten naar Hong Kong terug was gereisd en daar zijn begeleiders had weten af te schudden. Tijdens een persconferentie vertelde hij dat zijn rechten door de Chinese autoriteiten zijn geschonden en dat hij onder druk een verklaring op video heeft afgelegd.

vrijdag 27 oktober 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Uitgever HK doet boekje open over verdwijning
Opgedoken uitgevers verdwijnen weer naar China
Vijfde medewerker uitgeverij Hong Kong verdwenen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder