economie cultuur politiek RSS

Woede na schadevergoeding voor gezondheidsadvies

Woede na schadevergoeding voor gezondheidsadvies

In China is een maatschappelijk debat losgebarsten over een schadevergoeding die een arts moet betalen wegens een goedbedoeld gezondheidsadvies. De man sprak een bejaarde aan op zijn rookgedrag, die kort daarop onwel werd en overleed.

De zaak draait om een 37-jarige dokter in Zhengzhou. In mei stapte hij in een appartementen-gebouw in een lift waarin een 69-jarige man stond te roken. De twee maakten een praatje en de arts adviseerde de oude man de sigaretten op te geven. Hierop werd de bejaarde boos, waarbij hij zich blijkbaar zo heeft opgewonden dat hij enige tijd na het vertrek van de arts in elkaar zakte en overleed.

Nabestaanden van de man eisten 400.000 yuan schadevergoeding (60.000 euro) van de arts. Een rechtbank oordeelde in september dat de arts niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het overlijden, maar veroordeelde hem desondanks tot een schadevergoeding van 15.000 yuan (2.250 euro) wegens 'principiële rechtvaardigheid'. De kwestie is nationaal in het nieuws gekomen, nadat de nabestaanden hoger beroep tegen het vonnis hebben aangespannen.

 

Slaatje slaan

Veel internetgebruikers beschuldigen de nabestaanden ervan een slaatje te willen slaan uit de dood van hun geliefde. De overledene had al een broze gezondheid en dus, redeneren veel Chinezen, is het overlijden eerder te wijten aan zijn eigen gedrag, dan aan het gesprek met de arts.

Zij worden gesterkt door beelden van bewakingscamera's die Beijing News vorige week openbaarde. Daarop is te zien hoe de twee mannen in de lift een gemoedelijk gesprek hebben. Pas bij het verlaten van de lift wordt de bejaarde man boos, waarop de arts weggaat. Onduidelijk is hoeveel later de man onwel wordt. De beelden zijn meer dan drie miljoen keer bekeken.

 

Maatschappelijk probleem

De kwestie wordt in breder perspectief geplaatst door een opinieartikel van Xu Guihua, vice-voorzitter van de vereniging tegen het roken. Zij schrijft dat zij in een restaurant serveersters hoorde zeggen dat zij klanten niet meer durven aanspreken op roken in hun restaurant, uit angst dat iemand onwel wordt en schadevergoeding zal eisen. “Het onbedoelde effect op de samen-leving kan zijn dat burgers zich niet meer durven uit te spreken als zij worden geconfronteerd met iemand die zich niet aan de regels houdt", schrijft Xu.

Zij appeleert hiermee aan het bekende maatschappelijke probleem in China dat burgers zich liever afzijdig houden van personen die hulp nodig hebben. Het komt regelmatig voor dat slachtoffers van een ongeval of mensen die gewoon onwel worden achteraf geld eisen van de personen die hen te hulp schoten omdat zij de medische kosten niet kunnen betalen. Er zijn zelfs mensen die opzettelijk een ongeluk ensceneren in de hoop er een schadevergoeding aan over te houden, wat in China pengci wordt genoemd (letterlijk: het porcelein aanraken).

dinsdag 7 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Een op de drie Chinese mannen zal sterven door roken
Passagiers boos over rokende piloten
Zakenman eist schadevergoeding van politie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder