economie cultuur politiek RSS

Xi en Trump; stroop en azijn

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump waren de belangrijkste sprekers op de eerste dag van de APEC-conferentie. Waar de een probeert regiolanden te paaien met beloftes, probeert de ander dat met dreigementen.

Xi hield opnieuw een pleidooi voor vrijhandel en globalisering. Dit keer leverde hij er ook de belofte bij dat China zijn eigen markt toegankelijker maakt voor buitenlandse bedrijven. "China gaat door zich te openen voor de wereld om in de komende vijftien jaar een grotere en veelomvattende markt te worden", zei Xi. "Openheid brengt vooruitgang, waar jezelf afsluiten tot gevolg heeft dat je achterblijft."

De Chinese president sprak vrijdag op een bijeenkomst van zakenlieden die vooraf gaat aan de leiderstop van de Aziatisch-Pacifische organisatie voor economische samenwerking APEC in Danang, Vietnam. Hij beloofde dat China handelsbarrières zou slechten, een gelijk speelveld voor buitenlandse bedrijven en een enorm potentieel aan economische kansen van het Chinese Gordel en Weg-initiatief.

 

Vriendschapmet een prijskaartje

Xi's speech stond in groot contrast met die van Trump. De Amerikaanse president zei dat hij was gekomen om de APEC-landen een hernieuwde vriendschap aan te bieden. Maar hij maakte ook duidelijk dat die vriendschap niet onvoorwaardelijk is.

Hij hield een tirade over overtredingen van handelsafspraken, bedrog en economische agressie, waarvan zijn land het slachtoffer was. "We zullen dit chronisch misbruik niet langer tolereren", zei Trump met stemverheffing. "De Verenigde Staten kijken niet langer weg [...]. Die dagen zijn voorbij." Bij het begin van zijn presidentschap had Trump al de stekker getrokken uit het Trans Pacific Partnership; een handelsverdrag zonder China, dat landen rond de Pacific aan de VS had moeten binden.

 

America First

In het bedrijfsleven, maar zeker in de politiek van China's buren zullen Xi's opmerkingen met een korreltje zout worden genomen. China belooft wel vaker economische hervormingen die maar langzaam komen. Bovendien is er in de regio altijd wantrouwen over China's groeiende politieke en militaire macht.

Maar de verlokkingen van China's geldbuidel zijn groot. En een president die continu America First predikt maakt de keus een stuk makkelijker. Het blijft toch verwonderlijk dat de president van het rijkste land ter wereld opkomende economieën verwijt dat ze hebben meegeprofiteerd.

 

Wandelgangen

Zaterdag praten de leiders van de APEC-landen verder. Er zijn interessante onderonsjes in de wandelgangen te verwachten, bijvoorbeeld tussen de Filipijnse president Duterte en Xi. Ook spreken mogelijk Xi en de Japanse premier Abe met elkaar. Bij de APEC zijn Australië, Brunei, Canada, Chili, China, de Filipijnen, Hong Kong, Indonesië, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Papua Nieuw-Guinea, Peru, Rusland, Singapore, Taiwan, Thailand, de VS, Vietnam en Zuid-Korea aangesloten.

Xi plakt er dan nog een officieel staatsbezoek aan Vietnam en Laos aan vast. Trump reist na Dadang door naar de Filipijnen voor een bijeenkomst van de Asean-landen.

vrijdag 10 november 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China ziet in Trumps bezoek een historisch startpunt
Xi is nieuwe kampioen van liberale wereldorde
Apec-landen steunen Chinees plan vrijhandelszone

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder