economie cultuur politiek RSS

China wil af van verkwisting schone energie

China wil af van verkwisting schone energie

Om te voorkomen dat schone energie opgewekt met wind, zon en water wordt verspild, gaat China fors investeren in zijn stroomnetwerk. In 2030 wil China het aandeel van duurzame energiebronnen verdubbelen tot 30 procent van zijn energiemix.

In 2020 moet het afgelopen zijn met het afkoppelen van windmolens, zonnecellen en waterkracht-centrales als het aanbod de vraag naar stroom overschrijdt. De Nationale Energie Administratie heeft doelstellingen afgekondigd hoe provincies in de komende drie jaar verspilling van duurzame energie naar nul moeten terugdringen.

Het plan voorziet niet in oplossingen, maar die zijn niet moeilijk te vinden. Het Chinese stroomnet is regionaal ingericht. Overtollige energie kan niet zomaar over grote afstanden worden verplaatst. Het probleem is groter geworden doordat de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in dunbevolkte provincies, zoals in Xinjiang en Gansu voor wind en zon en Yunnan en Sichuan voor waterkracht. Hier is genoeg ruimte, maar de grote vraag naar stroom is in het oosten.

 

Economische schade

Dat afkoppelen kan een enorme omvang aannemen. De Nationale Energie Administratie maakte in 2015 bekend dat soms wel een derde van alle windmolens stil wordt gezet. In de eerste helft van dat jaar is zo een potentieel van 17,5 miljard kilowattuur ongebruikt gebleven. Exploitanten van windmolens zijn daardoor 8,7 miljard yuan (1,3 miljard euro) misgelopen.

China is niet alleen de grootste uitstoter van broeikasgassen, het is ook de grootste producent van schone energie ter wereld. De regering wil dat over drie jaar 15 procent van zijn stroombehoefte met niet-fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Naast duurzame energiebronnen is dat ook kernenergie. In 2030 moet dat percentage zijn verdubbeld. Daarvoor moet veel capaciteit worden bijgebouwd; het terugdringen van verspilling is een relatief eenvoudige manier om bij te dragen aan het halen van die doelstelling.

UPDATE - De energie administratie heeft dinsdag meer gedetailleerde cijfers gepubliceerd over de verkwisting van duurzame energie. Het afkoppelen van waterkracht is in de eerste negen maanden van dit jaar met twee procentpunten teruggedrongen; die van windenergie 6,7 procentpunten en zonnestroom met 4 procentpunten. Wel waarschuwt de organisatie dat in de winter mogelijk een terugval volgt. Als voorbeeld wordt hydro-energie genoemd; op het einde van de regentijd kunnen de centrales op volle capaciteit draaien, maar het netwerk schiet tekort om daar volop gebruik van te maken. 

maandag 13 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China koploper windenergie; zet 1 op de 8 molens stil
Groei zonne-energie China stagneert
Dronken energiebaas doet het licht uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder