economie cultuur politiek RSS

Hui Ka-yan is nu China's rijkste man

Hui Ka-yan is nu China's rijkste man

Vastgoedondernemer Hui Ka-yan van de Evergrande Group is de nieuwe nummer één op de lijst met rijke Chinezen van zakenblad Forbes. Wang Jianlin, die vorig jaar nog bovenaan stond, kukelt naar een vierde plek.

Hui zag zijn geschatte vermogen het afgelopen jaar verviervoudigen tot 42,5 miljard dollar, becijferde Forbes. Dat is volledig te danken aan de pijlsnelle koerswinst van de aandelen Evergrande. Die stegen het afgelopen jaar met 469 procent en dus stijgt de waarde van het aandelenpakket van oprichter Hui mee.

Evergrande is een grote Chinese projectontwikkelaar opgericht in 1996.  Het bedrijf doet eigenlijk niets spectaculairs, het bouwt appartementencomplexen en kantoren in grote steden. Maar daar is in China veel geld mee te verdienen en de risico's zijn klein. Een nieuwe loot van het bedrijf investeert in ziekenhuizen en klinieken; ook al zo'n groeisector in China. Hui's enige frivolteit is dat hij een voetbalclub sponsort. Zelfs daarin is hij ongeëvernaard succesvol; Guangzhou Evergrande werd dit seizoen voor de zevende keer op rij Chinees kampioen.

 

Ommekeer

Vergelijk dat eens met die andere rijke Chinees, Wang Jianlin. Vorig jaar stond hij nog fier bovenaan de Forbes lijst van China's rijken. Hij werd rijk van zijn Wanda Plaza's, maar naarmate vrijwel iedere grote Chinese stad zo'n winkel- en amusementscentrum had werden de plannen steeds extravaganter.

Afgelopen jaar kwam de ommekeer. Dalian Wanda Group moest reorganiseren en een deel van zijn vastgoedportefeuille verkopen. Wangs geschat vermogen kromp afgelopen jaar met 7,8 miljard tot 25,2 miljard dollar. Altijd nog goed voor plek vier op de ranglijst.

 

Internetondernemers

Op nummer twee en drie staan twee internetondernemers. Tencent-oprichter Pony Ma (Ma Huateng) blijft met een geschat vermogen van 39 miljard dollar nog net Alibaba-baas Jack Ma (geen familie) voor. Pony Ma zag zijn vermogen afgelopen jaar met 60 procent stijgen. Jack Ma is goed voor 38,6 miljard dollar; een derde meer dan vorig jaar.

De lijst bewijst maar weer eens dat je met een goed plan en hard werken vrijwel overal rijk mee kan worden in China, zolang je het maar groot aanpakt. In de lijst staan ook een maker van sojasaus (Pang Kang, plek 31) en de oprichter van een bedrijf dat bijles voor scholieren aanbiedt (Zhang Bangxin, plek 44).

donderdag 16 november 2017

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin
Jack Ma
Ma Huateng

Gerelateerde onderwerpen:

Wanda Group verkoopt pretparken en hotels
Tencent meest waardevolle Chinese merk
Alibaba hoofdsponsor IOC

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder