economie cultuur politiek RSS

Victoria's Secret in China in hemd gezet

Victoria's Secret in China in hemd gezet

Artiesten en modellen die waren gecontactreerd voor de feestelijke presentatie in Shanghai van de jaarlijkse lingeriecollectie van Victoria's Secret dreigen China niet in te komen. Wat een grote publiciteitsstunt had moeten worden, dreigt in een pr-nachtmerrie te ontaarden.

Jammer voor de fans, maar Kate Perry zal maandag waarschijnlijk niet optreden bij de opnames van de Victoria's Secret Show 2017. Bronnen bij de organisatie meldden anoniem aan de Amerikaanse roddelsite Page Six dat onverwacht haar visum zonder opgaaf van redenen is ingetrokken.

Dat zou volgens de site te maken hebben met een optreden dat Perry in 2015 in Taiwan heeft gegeven. Ze kreeg toen de handen op elkaar met een jurk met opvallende zonnebloemen. Ook zwaaide ze met de Taiwanese vlag. In Beijing kan dat op minder enthousiasme rekenen. Zonnebloemen worden gezien als symbool van de beweging die een onafhankelijk Taiwan nastreeft.

 

Visumproblemen

Opvallend is dat Perry al eens eerder een goedgehonoreerd optreden in China aan haar voorbij liet gaan. Ze was vorig jaar geboekt voor een optreden op het Singles Day Gala van Alibaba. Toen zegde ze af, officieel wegens niet nader omschreven familieomstandigheden.

In retrospectief lijkt het er op dat er toen ook al problemen met haar visum waren. Hoewel velen na haar optreden in Taiwan voorspelden dat zij nooit meer op het Chinese vasteland zou optreden, leek de kou vorig jaar juist uit de lucht toen Perry een toeristenvisum kreeg om China te bezoeken.

 

Miljoenenpubliek

Het Victoria's Secret Show is sinds 1999 een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het gala draait uiteindelijk om de presentatie van de nieuwe lingeriecollectie door bekende modellen. De show wordt in de Verenigde Staten integraal op televisie uitgezonden en via internet door miljoenen bekeken.

Tot nu toe vond de registratie in Amerikaanse en Europese steden plaats, zoals New York, Milaan en Parijs. Dit jaar wordt het gala voor het eerst in China gehouden; in de Mercedes-Benz-Arena in Shanghai. Victoria's Secret opende afgelopen jaar enkele winkels in China, in de hoop te kunnen profiteren van de groeiende markt voor luxe lingerie.

 

Geen commentaar

Het zit de organisatoren niet mee. Tenminste één topmodel komt niet naar het gala. Het Amerikaanse model Gigi Hadid liet via Twitter weten dat zij zonder opgaaf van redenen niet naar het Victoria's Secret-feestje komt. Dat zou weer te maken kunnen hebben met een foto die zij eerder verspreidde waarop zij een Boeddhabeeldje toont en haar ogen toeknijpt. Sommigen zagen daarin een racistische verwijzing naar spleetogen.

Het zou allemaal best kunnen, want over nog vier vaste Victoria Secret-modellen gaat het verhaal dat zij niet welkom zijn in Shanghai. Ook zoemt het gerucht dat het productieteam grote problemen ondervindt met de Chinese censuur. De organisatie van het gala reageert niet op vragen van de pers; zij verwijzen door naar de Chinese overheid. Alsof daar iemand duidelijkheid gaat geven.

 

Zelfcensuur

Het komt vaker voor dat publieke figuren die in de ogen van China iets fout hebben gedaan het land niet inkomen. Onder meer Bjork, Maroon5, Bon Jovi en Lady Gaga kregen geen toestemming, waarschijnlijk omdat zij zich positief hadden uitgelaten over de Dalai Lama of de onafhankelijkheid van Tibet.

In 2015 kreeg Miss Canada geen toestemming deel te nemen aan de Miss World-verkiezing in Sanya. De tot Canadese genaturaliseerde Chinese is lid van de in China verboden Falun Gong-beweging en heeft zich in het verleden meermalen kritisch uitgelaten over de mensenrechten in haar geboorteland. Maar het is niet altijd de Chinese overheid die dwarsligt; soms zijn organisatoren of adverteerders huiverig om Chinese consumenten voor het hoofd te stoten. Hoe dan ook lijken de inspanningen om het perfecte plaatje te presenteren steeds op het tegendeel uit te lopen.

vrijdag 17 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Miss Canada komt China niet in
Say it isn't so: Bon Jovi annuleert optredens China
TV-makers worden hoorndol van censuur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder