economie cultuur politiek RSS

Apple opnieuw onder vuur over werkomstandigheden

Apple opnieuw onder vuur over werkomstandigheden

Om aan de vraag naar de nieuwe iPhone X te kunnen voldoen zou een fabriek in Zhengzhou massaal scholieren dwingen overuren te werken. Producent Foxconn dat de toestellen voor Apple maakt zegt dat overwerk door stagiairs volgens de Chinese wet mag, maar tegen de eigen bedrijfsregels is.

Volgens de Financial Times zijn tijdelijk 3.000 middelbare scholieren uit de regio Zhengzhou ingezet om elf uur per dag de nieuwste iPhone-toestellen in elkaar te schroeven. De krant sprak zes scholieren tussen de 17 en 19 jaar oud die zeggen dat ze door hun school worden gedwongen sinds september in de fabriek te werken en overuren te draaien.

Woensdag publiceerde Foxconn een verklaring waarin het zegt dat de scholieren op basis van vrijwilligheid overwerk doen en daar conform de wettelijke regels voor betaald krijgen. Het bedrijf zegt echter ook dat de interne regels verbieden om stagiars meer dan acht uur per dag te laten werken. Foxconn zegt er voortaan op toe te zien dat dit niet meer gebeurd. Opdrachtgever Apple erkent de overtredingen van de interne regels en gaat controleren of Foxconn zich voortaan aan de afspraken houdt.

 

Extra handjes

Foxconn is de grootste particuliere werkgever in China met twaalf fabrieken in negen steden. Hier worden electronische consumentenproducten voor onder meer Apple en Samsung, maar ook voor Chinese merken als Huawei en Xiaomi in elkaar gezet. Er werken meer dan een miljoen mensen.

Het is niet ongebruikelijk dat scholieren en studenten onder het mom van praktijkstage worden ingezet in China's industrie om productiepieken op te vangen. De vraag is zo groot dat de overheid zich ermee bemoeit. Provincies krijgen targets opgelegd om arbeidskrachten te leveren als dat nodig is. Daarbij worden flinke bonussen in het vooruitzicht gesteld, die deels worden doorgegeven aan de schoolleiding. 

 

Chinees arbeidsrecht

China kent een zesdaagse werkweek, met een maximum van acht uur arbeid per dag. Overwerk geschiedt op basis van vrijwilligheid en mag drie uur per dag niet overschrijden, met een maximum van 36 overwerkuren per maand. Overwerk moet extra worden betaald; minimaal 150 procent van het normale uurloon.

Ook stagairs mogen volgens de Chinese arbeidsrecht overwerk verrichten. Stages zijn volgens de Chinese wet alleen toegestaan als de scholier ervaring opdoet in werk dat met het studieveld te maken heeft. Lang niet iedere werkgever houdt zich aan deze regels en de overheid komt meestal pas in actie als er problemen ontstaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel Chinese werknemers geen moeite hebben met overwerk; zij kunnen de extra inkomsten vaak goed gebruiken.

woensdag 22 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Foxconn bouwt nieuwe fabriek in Nanjing
Chinese industrie zet op grote schaal scholieren in
Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder