economie cultuur politiek RSS

Duizenden migrantarbeiders op straat na fatale brand

Duizenden migrantarbeiders op straat na fatale brand

Autoriteiten in Beijing sluiten massaal illegale woningen na een brand waarbij 19 personen omkwamen. Hierdoor komen aan het begin van de winter duizenden migrantarbeiders op straat te staan.

De controle volgt na een brand zaterdag in het district Daxing, waarbij twaalf volwassenen en zeven kinderen omkwamen. De slachtoffers vielen op de tweede etage van een vervallen wooncomplex, waarbij appartementen in kleine kamertjes waren opgedeeld. Ondanks dat hier tientallen mensen bivakkeerden, waren er maar twee uitgangen. Toen er in de kelder brand uitbrak zaten ze als ratten in de val.

Het stadsbestuur van Beijing kondigde daarna een 40-daagse campagne aan om illegale en brandgevaarlijke woonplekken op te sporen en te sluiten. Donderdagavond liet het journaal beelden zien van tientallen migrantarbeiders die met hun schaarse bezittingen de straat opgaan, terwijl hun woonplekken worden dichtgetimmerd. Volgens de reportage wil de overheid voor eens en voor altijd een einde maken aan het probleem van onveilige woonruimte. 

 

Geïmproviseerde woonruimte

Migrantarbeiders vormen de onderkant van China's arbeidsleger. Ze komen van het platteland naar de grote stad op zoek naar een beter leven. Omdat ze niet over een hukou, een woonvergunning beschikken, hebben ze geen recht op voorzieningen die de stad zijn burgers aanbiedt, zoals sociale woningbouw.

Grote fabrieken beschikken doorgaans over sobere slaapzalen. Maar de arbeiders die werken in kleine fabriekjes, bouwplaatsen of met simpele baantjes in de dienstensector hebben die luxe niet. Zij zijn aangewezen op goedkope, geïmproviseerde kamertjes in kelders, verlaten loodsen of opgedeelde appartementen.

 

Hardnekkig probleem

Het probleem van de slechte en brandgevaarlijke huisvesting van migrantarbeiders is al lang bekend. Meestal komt de overheid pas in actie als er een ernstig incident is geweest. Maar de stad kan niet zonder zijn migranten. Koeriersbedrijven waarschuwen al voor langere bezorgtijden, omdat veel van hun werknemers migrantarbeider zijn.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de campagne werkelijk effect zal hebben. Sommige migrantarbeiders zullen huiswaarts keren, maar de meesten zullen een nieuwe spotgoedkope slaapplaats zoeken om bescherming te vinden tegen de Chinese winterkou. Tot de volgende tragedie.

vrijdag 24 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

22 doden na brandstichting in woningcomplex
Meer woonvergunningen voor migrantarbeiders
Brand kippenslachterij kost 119 werknemers het leven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder