economie cultuur politiek RSS

China veroordeelt Taiwanese mensenrechtenactivist

China veroordeelt Taiwanese mensenrechtenactivist

De rechtbank in Yueyang heeft Li Ming-che veroordeelt tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens subversiviteit tegen de Chinese staat. Het vonnis zet de relaties tussen het Chinese vasteland en Taiwan verder onder druk.

De rechter achtte Li schuldig aan het runnen van een illegale organisatie met als doel de Chinese staat en grondwet aanvallen en westerse democratievormen propageren. Een medestander, Peng Yuhua, werd in dezelfde rechtszaak tot zeven jaar cel veroordeeld.

Peng zou in 2012 een chatgroep op internet hebben aangemaakt, waarbij steeds meer mensen in China zich aansloten. Li zou artikelen voor de chatgroep hebben geschreven en op bijeenkomsten hebben gesproken. Li en Peng verklaarden zich schuldig aan de hen ten laste gelegde feiten en kondigden aan niet in hoger beroep te gaan.

 

Waarschuwing genegeerd

Li verdween zondag 19 maart spoorloos nadat hij de controlepost tussen Macau en het Chinese vasteland was gepasseerd. Hij zou in Zhuhai enkele bekenden bezoeken. Enkele dagen later maakten de Chinese autoriteiten bekend dat ze Li hadden gedetineerd.

Li (42) werkt als manager op een onderwijsinstelling in Taiwan. In het verleden was hij werkzaam voor de Democratische Progressieve Partij van de huidige president Tsai Ing-wen. In zijn vrije tijd is hij als vrijwilliger actief voor de Taiwanese associatie voor mensenrechten. Dat zijn activiteiten de Chinese overheid waren opgevallen bleek vorig jaar. Toen werden boeken die hij opstuurde in beslag genomen en zijn WeChat-groep met bekenden opgeheven. Zijn vrouw vertelde Reuters dat Li zich ervan bewust van "dat er tijgers in de bergen" hem in de gaten hielden, maar haar man bleef desondanks medestanders in China bezoeken.

 

Symboolwaarde

Het is voor het eerst dat een inwoner van Taiwan op het vasteland wordt veroordeeld voor staatssubversiviteit. De verhoudingen zijn gecompliceerd; China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, waarvan de inwoners als Chinese staatsburgers moeten worden beschouwd. Deze veroordeling heeft dan ook een sterke symboolwaarde; de autoriteiten laten ermee zien dat Taiwanese burgers zich niet tegen het Chinese gezag moeten verzetten.

De Taiwanese raad voor vastelandszaken eiste de onmiddllijke vrijlating van Li. Het kantoor van de Taiwanese president Tsai verklaarde het te betreuren dat Li's veroordeling de relaties met China ernstig verslechtert en dat zij het vonnis niet kan accepteren omdat "het verspreiden van democratie onschuldig is".

dinsdag 28 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China houdt Taiwanese mensenrechtenactivist vast
Premier Taiwan steunt openlijk onafhankelijkheid
Twee jaar cel voor advocaat Jiang Tianyong

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder