economie cultuur politiek RSS

Geen bewijs voor seksueel misbruik kinderopvang

Geen bewijs voor seksueel misbruik kinderopvang

De politie van Beijing zegt na het bestuderen van bewakingsbeelden dat het geen bewijs heeft gevonden voor beschuldigingen dat kinderen zijn misbruikt in een kinderopvangcentrum. Wel heeft het een verklaring gevonden voor de merkwaardige wondjes die ouders bij hun peuters aantroffen.

De zaak die heel China al dagenlang bezig-houdt heeft woensdag een nieuwe verrassende wending genomen. De politie heeft 113 uur videomateriaal bekeken die in het kinderdagverblijf van de keten Hong Huang Lan (ook wel bekend als RYB Education) is opgenomen. Daarop is te zien hoe een 22-jarige medewerkster kinderen die niet willen slapen als straf met spelden in hun armen, benen of billen prikt. De vrouw is op staande voet ontslagen en zal worden vervolgd wegens kindermishandeling.

Maar bewijs voor het aan kinderen toedienen van mysterieuze witte pillen en 'artsen' die ontklede kinderen onderzoeken zijn op het beeldmateriaal niet gevonden. De politie gaat er daarom van uit dat het drogeren van kinderen of seksueel misbruik niet heeft plaatsgevonden.

 

Scepsis

Met dat videomateriaal is wel wat geks aan de hand. Er missen enkele uren. De politie zegt dat daar een eenvoudige verklaring voor is. De computer waarop de beelden in de kinderopvang werden opgeslagen, stond is de woonkamer van de concierge. Zij vond de computer nogal luidruchtig en heeft hem meermalen uitgezet zonder juist af te sluiten. De politie is er echter van overtuigd dat het vrijwel alle beelden heeft gezien van de uren dat de kinderen zich in de opvang bevonden.

De vraag is of de bezorgde ouders zich hierdoor laten overtuigen. Ook op het Chinese internet is met de nodige scepsis op de verklaring gereageerd. De censuur draait overuren om de discussie in goede banen te leiden. Internetgebruikers moeten ook oppassen; een 31-jarige vrouw die zich voordeed als ouder van een van de getroffen kinderen is aangehouden op verdenking van het fabriceren en verspreiden van valse geruchten over het seksueel misbruik. Een tweede vrouw die haar berichten verder heeft verspreid krijgt een boete.

UPDATE - De ellende is nog niet voorbij voor Hong Huang Lan. Het bedrijf heeft donderdag een van zijn kinderdagverblijven in de provincie Hebei tot nader order gesloten na beschuldigingen van kindermishandeling.

woensdag 29 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China in shock over misbruik kinderdagverblijven
Acht doden bij explosie kinderdagverblijf
Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder