economie cultuur politiek RSS

Douane VS waarschuwt voor Chinese drone van Troje

Douane VS waarschuwt voor Chinese drone van Troje

Het immigratie- en douanebureau in Los Angeles waarschuwt voor de veiligheidsrisico's van het gebruik van Chinese drones van het merk DJI. Volgens de dienst kunnen beelden worden bekeken door Chinese veiligheidsdiensten.

De opstellers van het rapport schrijven de stellige overtuiging te hebben dat de Chinese overheid over gevoelige informatie over strategische infrastructuur en wetshandhaving in de VS kan beschikken die met DJI-drones zijn verzameld. Het rapport baseert zich op meerdere, niet nader geïdentificeerde bronnen in de drone-industrie.

Het rapport is al in augustus gepubliceerd, maar kreeg aanvankelijk weinig aandacht. Donderdag schrijft New York Times erover, naar aanleiding van een verklaring van de Chinese dronebouwer. DJI vraagt de douane zijn rapport terug te trekken, omdat het 'fundamenteel onjuist' is en gebaseerd op 'duidelijk valse en misleidende informatie'.

 

Professioneel gebruik

Drones worden niet alleen door consumenten gebruikt als speeltje of om luchtopnames te maken, ook professionals zetten ze in om bijvoorbeeld constructies te inspecteren of voor beveiligingsdoeleinden. Grote kans dat het een DJI-drone betreft; twee op de drie drones in Noord-Amerika worden verkocht door de Chinese fabrikant. DJI richt zich specifiek op de professionele gebruiker.

Om het zijn klanten makkelijk te maken levert DJI software om bijvoorbeeld een vluchtplan te programmeren en op te slaan en videobeelden en andere verzamelde informatie te bewerken. Deze data worden via het internet naar DJI-servers in China gezonden en daar bewaard. Volgens het douane-rapport kunnen Chinese veiligheidsdiensten ze daar opvragen.

 

Eigen verantwoordelijkheid

In zijn verklaring ontkent DJI niet dat volgens de Chinese wet veiligheidsdiensten kunnen beschikken over informatie die zich op Chinese servers bevinden (net zoals dat in veel andere landen ook het geval is). Maar het bedrijf benadrukt dat de gebruiker zelf kan beslissen van welke internetdiensten van DJI hij gebruik maakt.

Hij kan ook software van andere leveranciers gebruiken of zelfs verbinding met het internet blokkeren. Wel is het zo dat in de standaardinstellingen (waarvan de meeste klanten gebruik zullen maken) alle DJI-diensten aan staan. Volgens NYT heeft het Amerikaanse leger deze zomer besloten geen gebruik meer te maken van DJI-drones.

 

Wederzijdse zorgen

De verdenkingen komen niet helemaal uit de lucht vallen. Naarmate Chinese bedrijven hoogwaardiger technologie leveren, nemen de zorgen in westerse landen toe. Bedrijven als Huawei en ZTE leveren bijvoorbeeld componenten en software voor de telecommunicatie-industrie. Sommige landen zijn bang dat die bedrijven over nauwe banden met de Chinese veiligheidsdienst beschikken en achterdeurtjes in hun software inbouwen.

Andersom maakt China zich juist zorgen over westerse software en apparatuur. De onthullingen van Edward Snowden hebben volgens de Chinezen bewezen dat Amerikaanse fabrikanten onder een hoedje spelen met spionagediensten in hun land. De Chinese overheid wil daarom in eigen land alternatieven ontwikkelen om dat moeilijker te maken.

donderdag 30 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Huawei bouwt distributiecentrum in Eindhoven
Vliegen zonder brevet: drone voor personenvervoer
Chinese overheid doet Apple-computers in de ban

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder