economie cultuur politiek RSS

Emoji's moeten partijleden op rechte pad houden

Emoji's moeten partijleden op rechte pad houden

De disciplinaire commissie van de communistische partij van China heeft 16 emoji's laten ontwikkelen die hun leden moeten herinneren aan correct gedrag. De emoji's zijn gebaseerd op de acht beginselen van president en partijleider Xi Jinping.

De bewegende emoji's, zogeheten GIF-jes, zijn vanaf zondag gratis te downloaden en te gebruiken op het populaire Chinese internet-platform WeChat. Vijf jaar geleden formuleerde Xi acht regels waaraan partijleden moeten voldoen, zoals soberheid, uitbannen van bureaucratie en formalisme en bestrijden van corruptie.

Zo zien we een emoji van cadeautjes en maancakes met een rood kruis erdoor, een sober gedekte tafel, een vuist die inbeukt op de karakters voor het woord privilege en -meer symbolisch- een hamer en een kruiskopschroef. Volgens de discipline-commissie is het gebruik van emoji's een aansprekende manier om burgers over het beleid te informeren. 

 

Imagocampagne

Sinds zijn aantreden heeft Xi het verbeteren van het imago van de partij tot speerpunt gemaakt. Hij legt de nadruk op de dienstbaarheid van de partijleden aan de burger; iets waar het in China weleens aan ontbreekt. Met zijn campagne heeft hij zich betrekkelijk populair gemaakt bij veel gewone Chinezen.

De laatste jaren maken de partijpropagandisten steeds vaker gebruik van moderne communicatie-middelen. Zo zagen we al korte animatiefilmpjes en zelfs rapvideo's om overheidsbeleid of de werking van de partij uit te leggen. Tijdens het partijcongres vorige maand werd een spelletje op de mobiele telefoon gelanceerd dat miljoenen keren is gespeeld.

maandag 4 december 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Portret Xi: hardwerkende man die graag zwemt
Partijcongres dag 3: klap als je voor Xi bent
Xi: 'corruptie grootste vijand van partij'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder