economie cultuur politiek RSS

'China bouwt vluchtelingenkampen bij grens N-Korea'

'China bouwt vluchtelingenkampen bij grens N-Korea'

De Chinese overheid richt tenminste vijf opvangcentra in om als dat nodig is Noordkoreaanse vluchtelingen op te vangen. Dat blijkt uit onbevestigde berichten op sociale media in China.

De vluchtelingenkampen zouden moeten komen in de provincie Jilin die grenst aan Noord-Korea; drie in Changbai, een in Tumen en een in Hunchun. Dat blijkt uit een vorige week uitgelekte notitie van China Mobile, waarin de opdracht wordt verstrekt telecommunicatie in de kampen aan te leggen. Het bericht wordt sindsdien verspreid op Chinese sociale media en is maandag opgepikt door The New York Times.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten niet op de hoogte te zijn van de aanleg van dergelijke kampen, maar ontkende het bericht ook niet. De uitgelekte notitie bevat in ieder geval veel details over de lokaties.

 

Draaiboek voor val van Pyongyang

Als het bericht waar blijkt te zijn, is het waarschijnlijk dat ook in de grensprovincies Liaoning en Heilongjiang dergelijke opvanglokaties worden ingericht. Zo vreemd is dat niet; de Chinese overheid is zich welbewust dat hongersnoden, een wankelend regime of oorlog in het buurland tot een enorme vluchtelingenstroom kunnen leiden.

Om wanorde en sociale onrust in eigen land te voorkomen is het daarop voorbereid. In 2014 lekte al uit dat het Volksbevrijdingsleger over draaiboeken beschikt om een vluchtelingenstroom op te vangen. Ook daarin is sprake van vluchtelingenkampen in de drie noordelijke provincies. Maar als nu een aanvang is gemaakt de kampen op te bouwen is dat vooral een signaal hoe serieus Beijing de oorlogsdreiging rond Noord-Korea opvat. Vorige week publiceerde een krant in Jilin tips hoe de bevolking zich kan beschermen in het geval van een kernoorlog.

dinsdag 12 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese krant verspreidt tips voor als de bom valt
China heeft draaiboek klaar voor val Pyongyang
Vijf vragen over oorlogsdreiging Noord-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder