economie cultuur politiek RSS

Taiwanees onderzoek naar leden pro-Chinapartij

Taiwanees onderzoek naar leden pro-Chinapartij

De politie van Taiwan is een onderzoek gestart naar vier leden van de Nieuwe Partij, die hereniging met het vasteland nastreeft. Ze worden ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben gedeeld met de Chinese regering.

Dinsdag deed de politie huiszoeking bij woordvoerder Wang Ping-chung (foto, links) en drie andere leden van de Nieuwe Partij. De vier werden naar het politiebureau gebracht, maar na ondervraging op woensdagochtend weer heen gezonden vrijgelaten. Taiwanese media melden dat in de woning van Wang grote hoeveelheden Chinese yuans zijn aangetroffen. Hij liet woensdag op een persconferentie weten dat deze contanten royalties zijn voor zijn boeken die in China zijn verkocht.

De vier waren juist in Taiwan teruggekeerd van een bezoek aan het Chinese vasteland. Daar zijn ze ontvangen door het Chinese bureau voor Taiwanese Zaken en Yu Zhengsheng, het hoofd van de politieke consultatieve conferentie. Aanklagers verdenken het viertal ervan de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht door geheime informatie te overhandigen over een recente spionagezaak, waarvoor een Chinese student is veroordeeld tot 14 maanden cel. Het is onduidelijk hoe de vier aan geheime informatie zouden zijn gekomen.

 

Politieke vervolging

De Chinese regering liet dinsdag weten bezorgd te zijn en de zaak nauwgezet te volgen. Zij suggereren dat er sprake is van een politiek gemotiveerde vervolging. “Voor enige tijd tolereren de Taiwanese autoriteiten separatisten die pro-onafhankelijkheid zijn en zetten verschillende middelen in om de stemmen te onderdrukken die voor een vreedzame hereniging pleiten", aldus een verklaring van het bureau voor Taiwanese zaken.

Partijtabloid Global Times deed dat later die dag nog eens dunnetjes over. "Het vasteland probeert geen invloed uit te oefenen op normale juridische procedures op Taiwan, maar [zou liever zien] dat actie wordt ondernomen tegen wetsovertreders met het oog op het garanderen van de nationale eenheid." Volgens het commentaar dienen personen die zich uitspreken voor onafhankelijkheid te worden vervolgd, omdat dit in strijd is met wat China en een meerderheid van de internationale gemeenschap wil.

 

Feiten en bewijs

De Taiwanese regering noemt dat nonsens. "Taiwan is een democratie en onze justitie kijkt naar de feiten en bewijs. Het gaat niet achter mensen aan vanwege hun overtuiging, laat staan dat bepaalde politieke meningen reden zijn hen van vervolging te vrijwaren", liet de raad voor vastelands zaken in een reactie fijntjes weten.

De Nieuwe Partij is in 1993 afgesplitst van de Kwomintang. Die staat weliswaar goede relaties met het vasteland voor, maar is in de loop der tijd een minder fanatiek voorstander van hereniging geworden. De Nieuwe Partij wil dat juist wel, maar wist daarmee tot nu toe geen parlementszetel te veroveren. De partijtop moest eerder dit jaar toegeven dat zij contact hadden onderhouden met Zhou Hongxu, een Chinese student die in september tot 14 maanden celstraf werd veroordeeld wegens poging tot spionage. Hij zou in 2016 zijn geworven als spion en liep tegen de lamp toen hij een Taiwanese overheidsfunctionaris 10.000 dollar per maand beloofde als hij wilde spioneren.

woensdag 20 december 2017

Gerelateerde personen:

Yu Zhengsheng

Gerelateerde onderwerpen:

China veroordeelt Taiwanese mensenrechtenactivist
Premier Taiwan steunt openlijk onafhankelijkheid
Panama erkent China; breekt met Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder