economie cultuur politiek RSS

Ontmantelen financiële tijdbom prioriteit voor China

Ontmantelen financiële tijdbom prioriteit voor China

Het beheersen van financiële risico's, het terugdringen van luchtvervuiling en de bestrijding van armoede zijn de belangrijkste economische uitdagingen van de Chinese regering. Op een economische conferentie werd de belofte gedaan dat de economie verder wordt hervormd.

Nu de Chinese economie sneller groeit dan verwacht, is het aanpakken van de enorme schulden-berg topprioriteit. China gaat de komende drie jaar een 'beslissende strijd' voeren om systeem-risico's in zijn economie te beheersen en te voorkomen. Dat is de belangrijkste conclusie van de centrale economische werkconferentie die woensdag werd afgesloten.

De schuldenlast van lokale overheden moet worden verminderd (voor ondernemingen en particulieren mag hij best nog wat hoger). Er komt meer toezicht op schaduwbankieren en regel-geving voor de verstrekkers van microkredieten. Voor dat andere systeemrisico, de onroerend-goedmarkt, gaat de overheid onverminderd door speculatie en prijsopdrijving tegen te gaan, staat in een slotverklaring die door persbureau Xinhua werd verspreid.

 

Kwalitatieve groei

Volgens de opstellers is China in een nieuw tijdperk beland, waarbij een snelle economische groei is ingewisseld voor een groei van hoge kwaliteit. Daar past ook aandacht voor immateriële doelstellingen bij, zoals een beter leefmilieu. Opvallend was dat naast schone lucht, ook een aantal andere zorgen van gewone Chinezen werden benoemd, zoals internetfraude en gebrek aan kinderopvang.

Op de conferentie werd ook beloofd dat nieuwe economisch hervormingen worden doorgevoerd. Verder werd continuering van een stabiel financieel, fiscaal en monetair beleid aangekondigd. 

 

Mooie woorden

De centrale economische werkconferentie is een jaarlijkse driedaagse vergadering, waarin algemene beleidsvoornemens van de partij worden geconcretiseerd. Maandag tot woensdag vergaderden vierhonderd partijleden in Beijing achter gesloten deuren over de koers van de tweede economie ter wereld. Het gezelschap bestaat uit partijbonzen, overheidsplanners, provinciale gouverneurs, topmannen van grote staatsbedrijven en toezichthouders.

Er werd naar de slotverklaring uitgekeken, omdat het de eerste economische top is na het 19e partijcongres. Ondanks alle mooie woorden zijn majeure veranderingen niet te verwachten. De slotverklaring houdt veel slagen om de arm en lijkt vooral bedoeld om de buitenwereld duidelijk te maken dat de partij en de regering zich bewust zijn van de zorgen die er binnen en buiten China leven over de staat van de economie. Als het economisch groeitempo onverwacht tegenvalt, gaan alle goede voornemens gewoon het raam uit.

donderdag 21 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

IMF: China moet snel zombiebedrijven saneren
Partijcongres dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet
'Economie China zal dit jaar 6,8 procent groeien'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder