economie cultuur politiek RSS

Beijing kan opgelucht ademhalen

Beijing kan opgelucht ademhalen

China lijkt serieuze vooruitgang in zijn strijd tegen luchtvervuiling te boeken. De hoeveelheid fijnstofdeeltjes in de lucht van Beijing is het afgelopen jaar met bijna 20 procent gedaald, meldt Reuters vrijdag.

Persbureau Reuters analyseerde meetgegevens die de Amerikaanse ambassade in Beijing verzamelde vanaf april 2008 tot nu. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid kleine fijnstofdeeltjes in de lucht (pm2,5) vanaf 2013 begon te dalen. Aanvankelijk langzaam, daarna sneller.

Volgens de data daalde de hoeveelheid in vijf jaar met 35 procent, waarvan ongeveer de helft in het afgelopen jaar. De pm2.5-deeltjes zijn zeker niet de enige vorm van luchtvervuiling. Maar fijnstof is wel een belangrijke veroorzaker van de gehate smog. Bovendien mag worden aangenomen dat als deze vorm van luchtvervuiling daalt, ook andere broeikasgassen minder worden uitgestoten.

 

Spectaculaire verbetering in winter

Daar leek het aanvankelijk niet op. De eerste negen maanden van dit jaar lieten voor het eerst in vijf jaar weer een toename zien van fijnstof in de lucht. Maar de laatste drie maanden van het jaar lieten een spectaculaire verbetering zien, meldt Reuters.

Doorgaans piekt de smog juist in de wintermaanden, als de uitstoot van fijnstof wordt aangejaagd door kolenkachels. Volgens meteorologen en milieu-experts is de daling van 60 procent ten aanzien van het vierde kwartaal in 2016 deels te danken aan gunstige weersomstandigheden. Maar ook overheidsmaatregelen werpen hun vruchten af, erkennen deskundigen. In Noord- en Centraal-China zijn in zo'n hoog tempo kolenkachels vervangen, dat er zelfs een tekort aan aardgas is ontstaan.

 

Terugval

Maar het is te vroeg om te juichen; deskundigen waarschuwen voor een terugval. Zij zeggen dat de economische groei in China nu zo hoog is, dat de regering zich kan veroorloven de meest vervuilende industrieën productiebeperkingen op te leggen of geheel te sluiten. Als het groeitempo weer zakt, wordt de verleiding groot die maatregelen terug te draaien.

Onderzoeksbureau Verisk Maplecroft, dat de luchtkwaliteit in 198 landen bijhoudt, zegt vrijdag dat China voor het eerst sinds decennia uit de top-10 van meest vervuilde landen is verdwenen. India is het land en New Delhi de stad met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Overigens merken de bewoners van Beijing vrijdag weinig van een schonere lucht; de luchtkwaliteit kreeg het predicaat 'erg ongezond'.

vrijdag 29 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Noord-China in de kou door strijd tegen smog
China wil af van verkwisting schone energie
Partijcongres dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder