economie cultuur politiek RSS

Xi: 2018 jaar van economische hervormingen

Xi: 2018 jaar van economische hervormingen

De Chinese regering gaat het komende jaar werk maken van economische hervormingen. Dat zei tenminste president Xi Jinping zondag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Xi verwees naar de herdenking later dit jaar van de introductie van de Open Deur-politiek, die in vier decennia tot grote vooruitgang heeft geleid en de Volksrepubliek tot een wereldmacht heeft gemaakt. "We grijpen die gelegenheid aan om in 2018 nieuwe hervormingen door te voeren, want hervorming en het open stellen [van onze economie] is het pad dat we moeten volgen om vooruitgang te boeken en de Chinese Droom te kunnen realiseren", aldus Xi.

Hij parafraseerde een Chinees gezegde dat paden door de bergen moeten worden gehakt en bruggen over rivieren geslagen om hervormingen mogelijk te maken. Xi was niet concreet waaruit die hervormingen dan precies zouden moeten bestaan en het is ook niet het eerste jaar dat de president erover spreekt in zijn nieuwjaarsrede. Maar staatspersbureau Xinhua bombardeerde het tot de kern van Xi's rede, dus blijkbaar is dit wat de politieke top momenteel belangrijk vindt.

 

Mijlpalen

Zijn tien minuten durende toespraak werd op de laatste avond van het kalenderjaar op de Chinese televisie uitgezonden. Xi was voor de gelegenheid weer terug achter het bureau in zijn werkkamer, met op zijn bureau nog steeds geen computer, maar wel twee rode telefoons en een kalendarium dat bijna vol was. Vorig jaar was de nieuwjaarsrede voor het eerst elders in het regeringscentrum Zhongnanhai opgenomen en stond Xi achter een katheder.

Hij begon met nieuwjaarswensen voor alle Chinezen en China's vrienden in de wereld. Daarna volgende een opsomming van de belangrijkste mijlpalen uit het afgelopen jaar, zoals 13 miljoen nieuwe banen en uitbreiding van de basisziektekostenverzekering voor alle Chinezen. Ook roemde Xi technologische vooruitgang, zoals de ontwikkeling van het eerste Chinese passagiersvliegtuig C919 en de nieuwe hogesnelheidstrein Fuxing die 350 kilometer per uur kan rijden.

 

Blik naar de wereld

Xi erkende dat de overheid soms tekortschoot. Hij riep ambtenaren en partijleden op komend jaar nog beter het welzijn van de burgers voor ogen te houden. Net als voorgaande jaren herhaalde de president zijn belofte dat armoede in 2020 in China moet zijn uitgeroeid. Het afgelopen jaar zouden tien miljoen Chinezen zich aan de extreme armoede hebben onttrokken.

Richting het buitenland stelde Xi zich opnieuw zelfverzekerd op en eist een plek voor zijn land op het wereldtoneel. "Als een groot, verantwoordelijk land heeft China de wereld iets te zeggen", zei Xi. "Wij zullen de autoriteit en status van de Verenigde Naties hoog houden, China's internationale verplichtingen actief naleven en toegewijd blijven aan de belofte klimaatverandering aan te pakken, het Gordel en Weg-initiatief uit te rollen en altijd te werken aan wereldvrede, bijdragen aan wereldwijde ontwikkeling en de internationale orde beschermen."

dinsdag 2 januari 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Ontmantelen financiƫle tijdbom prioriteit voor China
IMF: China moet snel zombiebedrijven saneren
Partijcongres dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder