economie cultuur politiek RSS

China's geestelijke gezondheidszorg naar de beurs

China's geestelijke gezondheidszorg naar de beurs

Een private keten van klinieken voor geestelijke gezondheidszorg heeft een beursnotering aangevraagd. Wenzhou Kangning doet wat de publieke gezondheidszorg in China niet lukt.

Wenzhou Kangning exploiteert nu acht klinieken in het oosten van China met in totaal bijna 2.600 behandelplaatsen. Om door te kunnen groeien gaat het bedrijf naar de beurs in Shanghai om 29,5 miljoen dollar bij beleggers op te halen. Sinds 2015 is het bedrijf al aan de beurs van Hong Kong genoteerd; die beursintroductie leverde 87,7 miljoen dollar op.

Wenzhou Kangning profiteert van de groeiende groep welvarende Chinezen. Zij hebben het geld om familieleden die psychiatrische hulp nodig hebben (of zichzelf) professioneel te laten behandelen. Dat is niet voor iedere Chinees weggelegd; behandeling in een van zijn klinieken kan wel oplopen tot 750 dollar per dag.

 

Groeiende groep patiënten

Volgens de Chinese autoriteiten neemt de groep met depressieve klachten, angstneuroses, alcoholverslaving en depressies de afgelopen jaren snel toe. Door de vergrijzing stijgt bovendien het aantal patiënten met dementie. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens het ministerie van gezondheidszorg zijn er naar schatting 173 miljoen Chinese burgers met psychische problemen. Slechts 20 miljoen van hen worden daarvoor behandeld.

Langdurige behandeling is voor veel Chinezen niet te betalen. De faciliteiten zijn doorgaans slecht en vanwege de lage lonen en dito status is er een tekort aan behandelaars. Ook staan psychiatrische klinieken in China slecht bekend, omdat die lange tijd werden misbruikt om politieke tegenstanders van de overheid op te sluiten.

 

Winstgevend model

Maar Wenzhou Kangming heeft die negatieve spiraal doorbroken. Het bedrijf leidt zelf behandelaars op, biedt hen een salaris dat vergelijkbaar is met die in de reguliere klinieken en garandeert voldoende behandeltijd per patiënt. Dat is een winstgevend model; volgens de prospectus heeft het bedrijf een winstmarge van minimaal 38 procent gerealiseerd in de afgelopen drie jaar. Mogelijk levert dat nieuwe initiatieven op; de markt voor private geestelijke hulp wordt geschat op 10 miljard dollar in 2019.

China's private gezondheidszorg is met een enorme opmars bezig. Meer dan de helft van alle ziekenhuizen en klinieken is in handen van bedrijven (57,2 procent).

woensdag 3 januari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Man gearresteerd die bewoners tehuis castreerde
Familie houdt verwarde man acht jaar in kooi
Familiedrama leidt tot debat over heropvoedingskamp

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder