economie cultuur politiek RSS

Spaanse politie rolt bende slangenkoppen op

In Spanje en Frankrijk is een bende Chinese mensensmokkelaars opgerold. De groep had een smokkelroute van China naar de EU en de VS opgezet. 

In totaal werden 75 bendeleden opgepakt, waaronder de baas van de bende slangenkoppen in Barcelona. De politie nam 81 valse paspoorten uit verschillende Aziatische landen in beslag, contant geld en vuurwapens.

Volgens de Spaanse autoriteiten vroeg de bende 40.000 euro per persoon om vanuit China naar de EU te worden gebracht. Sommige migranten eindigden in de seksindustrie, meldt de BBC.

 

Dekking van toeristen

De Spaanse politie werkt al twee jaar aan het onderzoek tegen deze bende. Ze werkte daarvoor samen met de Franse politie; daar werden 24 smokkelaars aangehouden. Migranten met valse papieren werd aangeraden op vliegvelden en treinstations op te trekken met groepen Chinese toeristen om minder op te vallen.

Veel arbeidsmigranten uit China die dromen van een leven in het rijke westen moeten geld lenen om de smokkelaars te kunnen betalen. Dat maakt hen kwetsbaar voor misbruik; ze worden in het land van aankomst te werk gesteld in sweatshops, restaurants of de prostitutie om hun schuld af te betalen.

 

Het hoofd van de slang

Chinese mensensmokkelaars worden ook wel shetou, slangenkoppen genoemd. In China verbeeldt men smokkel als een slang die over de wereld kruipt. De smokkelaars vormen het hoofd van de slang die de route bepaalt.

Volgens Chin Ko-lin, hoogleraar aan het instituut voor criminologie van de Amerikaanse Rutgers Universiteit, worden er jaarlijks honderdduizenden Chinese migranten over de wereld gesmokkeld, vooral naar de VS. Volgens Chin gaan er miljarden om in de slangenkoppenbendes.

zaterdag 10 augustus 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder