economie cultuur politiek RSS

China test luchtreiniger voor hele stad

China test luchtreiniger voor hele stad

In de stad Xi'an is een honderd meter hoge luchtreiniger gebouwd waarmee fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Chinese wetenschappers bezweren dat het werkt.

De schoorsteen is de blikvanger, maar de sleutel van het concept staat op de grond. Buitenlucht wordt in kassen met een oppervlakte van een half voetbalveld geleid en daar door de zon opgewarmd. De warme lucht kan maar één kant op: door de schoorsteen waarin verschillende filters zijn aangebracht. Op die manier zou dagelijks tien miljoen kubieke meter lucht worden gereinigd.

De enorme luchtreiniger is pas een paar weken in gebruik. Maar onderzoekers van de Chinese academie van wetenschappen zeggen dinsdag in de South China Morning Post dat de eerste resultaten spectaculair zijn. In een gebied van tien vierkante kilometer rond de installatie zou een afname van de hoeveelheid ultrafijnstof (pm2,5) zijn gemeten. Gemiddeld zou de luchtkwaliteit daar met 15 procent zijn verbeterd.

 

Patentaanvraag Mega-luchtreiniger

De luchtreiniger is geïnspireerd op een idee van de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij verzon de zeven meter hoge Smog Free Tower die fijnstof uit de lucht filtert. Maar de Chinese variant is vele malen groter en voegt daar het element van de kassen aan toe, waardoor lucht niet door mechanische aandrijving, maar door natuurlijke stijging door de filters wordt geleid.

Hoe groot deze luchtreiniger ook is, het is maar een proefmodelletje. Als de techniek zich bewezen heeft wil de academie nog veel grotere bouwen. Al in 2014 deed het een patentaanvraag voor een 500 meter hoge toren met een doorsnede van 200 meter. Er zijn kassen met een oppervlakte van 30 vierkante kilometer nodig om genoeg lucht te verwarmen die door die gigantische toren moet blazen.

 

Luchtkasteel

Op het Chinese internet zijn de meningen verdeeld. Een deel is enthousiast over een technische oplossing voor een probleem dat veel Chinezen bij de keel grijpt. Maar er zijn ook burgers die de gigantische luchtreiniger te mooi om waar te zijn vinden. Zij vrezen dat de wetenschappers zich zo optimistisch uitlaten om de financiering van hun onderzoek zeker te stellen. De initiatiefnemers wilden SCMP niet vertellen hoeveel het experiment kost.

dinsdag 16 januari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China bouwt snelweg die energie opwekt
Beijing kan opgelucht ademhalen
Noord-China in de kou door strijd tegen smog

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder