economie cultuur politiek RSS

Autoriteiten beloven 'Chinese Muur' rond Xinjiang

Autoriteiten beloven 'Chinese Muur' rond Xinjiang

De gouverneur van de regio Xinjiang belooft nieuwe maatregelen om China te beschermen tegen geweld van moslimextremisten en separatisten. Het gaat om de inzet van nieuwe technologie aan de grens, maar ook om nog strenger toezicht op de samenleving.

Autoriteiten in Xinjiang gaan veiligheidsmaatregelen opvoeren. Gouverneur Shohrat Zakir spreekt zelfs van het optrekken van een Chinese Muur. Hij beloofde aan het begin van het regionale partijcongres nieuwe technologische beveiligingsmaatregelen aan de grens.

Een jaar geleden sprak president Xi Jinping ook al over een 'muur van ijzer' rond Xinjiang, al bedoelde hij dat figuurlijk. Xi doelde op een pakket maatregelen die de voedingsbodem van extremisme en separatisme moet wegnemen. Hij riep op tot solidariteit tussen de overheid, politie en leger aan de ene kant en het volk aan de andere kant. "Laat alle etnische groepen de zorg van de partij en de warmte van het moederland voelen", zei Xi toen.

 

Sociale harmonie

Zakir wil ook niet letterlijk een muur bouwen, maar hij legde wel de nadruk op betere grenscontrole om te voorkomen dat militante Oeigoeren zich bij de Taliban of IS aansluiten en later getraind en bewapend naar China terugkeren. In maart zette IS een propagandavideo online waarin werd gedreigd met aanslagen op Chinese bodem.

Daarnaast beloofde hij nog meer maatregelen om de sociale harmonie te bewaren. “We doen ons best om geen gaten of blinde vlekken achter te laten in het beheren van de sociale veiligheid en garanderen dat belangrijke gebieden geheel veilig blijven", aldus de gouverneur.

 

Controle

Het afgelopen jaar werd de greep van de overheid al aanzienlijk verstevigd: dna en biometrische gegevens van alle burgers worden verzameld en opgeslagen, auto's verplicht met gps-tracker uitgerust en duizenden Oegoeren die bekend staan als fanatieke moslim zijn opgesloten in heropvoedingskampen. 

Veel Han-Chinezen vinden het prima; zij zien dat het aantal geweldsincidenten in Xinjiang de afgelopen maanden is gedaald. "Over het algemeen was de situatie stabiel in 2017, waardoor de mensen zich veiliger voelden", zei Zakir. "We staan separatisme geen terugkeer toe, zullen ervoor zorgen dat religieus extremisme niet uit zijn as oprijst en terreuraanslagen zijn gedoemd te mislukken."

 

Hoe zit het in Xinjiang?

Xinjiang is een autonome regio in het uiterste westen van China. Bijna de helft van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, een erkende etnische minderheid die voornamelijk uit moslims bestaat. Veel Oeigoeren voelen zich achtergesteld bij de Han-Chinezen en vinden dat ze in hun religieuze vrijheid worden beperkt.

De Chinese overheid zegt dat het geweld wordt veroorzaakt door moslimextremisten die van Xinjiang een zelfstandige staat op basis van de sharia willen maken. Dat rechtvaardigt in haar ogen overheidscontrole op de geloofsgemeenschap.

dinsdag 23 januari 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Xi wil 'Chinese Muur van IJzer' in Xinjiang
Volgsysteem voor auto's in Xinjiang
'Oeigoerse moslims vast in heropvoedingskampen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder