economie cultuur politiek RSS

China ontkent spionage in 'geschenk aan Afrika'

China ontkent spionage in 'geschenk aan Afrika'

De Chinese overheid ontkent beschuldigingen dat het Afrikaanse leiders zou bespioneren. Volgens de Franse krant Le Monde werd het door China gebouwde hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie vijf jaar lang afgetapt.

"Niet alleen moeilijk te begrijpen, maar ook belachelijk en absurd." De Chinese ambassadeur bij de Afrikaanse Unie Kuang Weilin ontkende maandag de beschuldigingen van het Franse dagblad in alle toonaarden. Maandag begon in Addis Abeba de tweejaarlijkse topontmoeting van Afrikaanse leiders.

De krant had vrijdag op basis van anonieme bronnen gemeld dat in januari 2017 spionage was ontdekt in het AU-hoofdkwartier. Wakkere it-medewerkers was opgevallen dat de servers van het computernetwerk na middernacht op volle toeren stonden te draaien, ook als er niemand aan het werk was. Zo zou aan het licht zijn gekomen dat iedere nacht een back up naar een server in Shanghai werd gestuurd.

 

Monument

Daarop zou het hele computernetwerk zijn vervangen. Een Chinees aanbod om de nieuwe computers te configureren werd afgeslagen. Toen Ethiopische veiligheidsfunctionarissen voor de zekerheid met hulp van Algerijnse specialisten het hele gebouw uitkamden, werden ook microfoons in muren en bureaus ontdekt.

Het hoofdkwartier in de Ethiopische hoofdstad werd in 2012 gebouwd door Chinese bedrijven. Het gaat om een kantoortoren van twintig verdiepingen en een congrescentrum in de vorm van een parel. De rekening van 200 miljoen dollar werd door de Chinese regering opgepakt; een symbool van China's groeiende invloed in Afrika.

 

Beschadigingsactie

Volgens Kuang is het artikel een poging van het westen om de goede relatie tussen China en Afrikaanse landen te beschadigen. "De Chinees-Afrikaanse samenwerking heeft kansen en voordelen gebracht. Veel Afrikanen zijn daar blij mee. Anderen niet."

Of het verhaal nou waar is of niet; Afrikaanse leiders willen de goede relatie met China niet op het spel zetten. "Er is hier niets om te spioneren. Ik geloof het verhaal niet", aldus premier Hailemariam Desalegn van Ethiopië. De Rwandese president Paul Kagame, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie, zei dat hij niet bang is dat hij in het gebouw wordt afgeluisterd. Ook werd fijntjes herinnerd aan eerder ontdekte spionagepogingen van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 

Gefronsde wenkbrauwen

Toch zal er in meer Afrikaanse hoofdsteden anders worden gekeken naar China's vrijgevigheid. China bouwde de afgelopen jaren meerdere parlementsgebouwen en presidentiële paleizen in onder meer Sierra Leone, Malawi, Zimbabwe en Congo.

 

Het hele artikel vind je op de site van Le Monde.

dinsdag 30 januari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

VS arresteren ex-spion die mogelijk voor China werkte
China gaat piraten helpen bestrijden in West-Afrika
China schudt met geldbuidel in Afrika

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder