economie cultuur politiek RSS

Politie wil twijfels over incident Shanghai wegnemen

Achttien personen zijn vrijdagochtend in Shanghai gewond geraakt toen een bestelbusje geladen met gasflessen inreed op een groep voetgangers. Internetgebruikers vermoedden een aanslag; de politie doet zijn best om te bewijzen dat het een ongeluk was.

Vlak voor negen uur reed een champagnekleurige busje op het Volksplein in op een groep mensen die stond te wachten voor het voetgangerslicht. Daarbij vielen achttien gewonden, onder wie de chauffeur van het busje. Drie zouden er slecht aan toe zijn. Op video's die op sociale media is te zien hoe het busje in brand staat en enkele personen onder het voertuig bekneld zijn geraakt. Omstanders sleepten gewonden weg bij het brandende busje.

In het voertuig waren al vlammen te zien voordat het radicaal van koers veranderde en de stoep opreed. De bus kwam tegen een boom voor een Starbucks-vestiging tot stilstand. Omstanders meldden dat het busje was volgeladen met gasflessen. Het Volksplein is de plek waar veel bussen aankomen en eronder is een druk metrostation. Er zijn veel overheidsgebouwen rondom het plein en de drukke winkelstraat Nanjinglu komt er op uit.

 

Ontzenuwen

Chinese internetgebruikers wisten genoeg. Een busje volgeladen met gasflessen, dat voor een botsing al in brand staat en tijdens de ochtendspits op een groep voetgangers inrijdt op een van de drukste punten van Shanghai; dat moet een aanslag zijn. Op het moment van het incident was de Britse premier Theresa May bovendien vlakbij de plek des onheils; zij brengt momenteel een officieel bezoek aan China.

Maar volgens lokale autoriteiten was het toch echt een ongeluk. De politie kwam in de loop van de dag met steeds meer informatie die dat moet ondersteunen. Allereerst de naam van de 40-jarige chauffeur: Chen. Een veel voorkomende familienaam bij Han-Chinezen. Niet de familienaam van bijvoorbeeld een Oeigoer, waar bij een aanslag in China al snel aan wordt gedacht. Ook openbaarde de politie beelden van bewakingscamera's waarop te zien is hoe de chauffeur zit te roken achter het stuur. De officiële lezing is nu: de chauffeur heeft door te roken brand veroorzaakt en is daarna de controle over zijn busje verloren.

 

Vraagtekens

Maar sommige punten zijn nog steeds onduidelijk. Waarom had de man gasflessen in de laadruimte? Volgens de politie vervoerde hij illegaal brandstof die door straatverkopers wordt gebruikt. Dat valt zeker niet uit te sluiten; in deze sector nemen ze het niet nauw met de veiligheidsregels. Maar volgens een latere verklaring had Chen naast gasflessen ook jerrycans met benzine in zijn lading. Dat is minder gebruikelijk.

En zat Chen nou alleen, met twee of met meer mensen in de auto? Sommige getuigen spreken van zes inzittenden. Anderen van twee passagiers die zwaar gewond uit de brandende bus zijn gehaald. Maar volgens de politie zat Chen alleen in de auto en zijn de overige 17 gewonden allen voetgangers. In 2013 werd China opgeschrikt door een aanslag door Oeigoerse moslim-extremisten. Die reden in Beijing hun terreinwagen de stoep op bij het drukke Tiananmenplein. Daarbij werden twee toeristen gedood en vielen 38 gewonden.

vrijdag 2 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Drie doodstraffen voor aanval op Tiananmenplein
Autoriteiten beloven 'Chinese Muur' rond Xinjiang
Xi wil 'Chinese Muur van IJzer' in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder