economie cultuur politiek RSS

Geen strafverzwaring voor studentenleiders HK

Geen strafverzwaring voor studentenleiders HK

Studentenleiders Joshua Wong, Nathan Law en Alex Chow hoeven niet maandenlang de cel in voor hun rol tijdens de Paraplu-demonstraties in 2014. Maar de hoogste rechter in Hong Kong waarschuwde dat in de toekomst zwaardere straffen voor burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen worden opgelegd.

De vijfkoppige rechtbank oordeelde unaniem dat het vonnis van de politierechter in 2016 conform de wet en de toen geldende strafmaten tot stand is gekomen. Chow kreeg toen een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken opgelegd; Law en Wong een taakstraf die zij inmiddels hebben uitgevoerd. De drie stonden terecht wegens verstoring van de openbare orde en aanzetten tot deelnemen aan een illegale demonstratie.

Het stadsbestuur vond die straffen te laag en vroeg de openbaar aanklagers hoger beroep in te stellen. In augustus vorig jaar werd het drietal alsnog veroordeeld tot celstraffen van zes tot acht maanden. De hoogste rechter zegt nu dat de rechtbank in beroep ten onrechte het vonnis van de politierechter heeft herzien.

 

Politieke motieven

Veel mensen in Hong Kong verdenken het stadsbestuur van politieke motieven om strafverzwaring te vragen. Volgens de wet kan iemand die is veroordeeld tot drie maanden cel of meer zich niet langer kandidaat stellen als volksvertegenwoordiger.

De opperrechter overwoog verder dat de rechter in hoger beroep terecht heeft gesteld dat hogere straffen voor het verstoren van de openbare orde op hun plaats zijn. Maar deze zijn niet met terugwerkende kracht op de wetsoverredingen van de drie studentenleiders van toepassing. Het betekent echter wel dat demonstranten in de toekomst rekening moeten houden met gevangenis-straffen.

 

Tussentijdse verkiezingen

In maart worden in Hong Kong tussentijdse verkiezingen gehouden om de vrijgekomen plekken in het stadsparlement LegCo op te vullen. Die zetels kwamen vacant nadat de rechter vorig jaar oordeelde dat vier gekozen volksvertegenwoordigers uit het pro-democratiekamp de eed onjuist hadden afgelegd.

Eén van hen is Nathan Law. Zijn partij, Demosisto, kreeg vorige maand te horen dat hun kandidaat in de tussentijds verkiezingen, Agnes Chow Ting, zich niet verkiesbaar kan stellen. Volgens het kiescollege streeft de partij een onafhankelijk Hong Kong na; vertegenwoordigers van de partij kunnen daarom niet voldoen aan de eis dat ze de grondwet respecteren. Pro-democratie-parlementariërs zeggen dat het kiescomité  zich moet onthouden van een politiekinhoudelijke selectie van kandidaten. Zij vinden dat het recht wordt misbruikt om kandidaten met een onwelgevallige mening te weren uit het politieke proces.

woensdag 7 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vier parlementariërs Hong Kong verliezen zetel
Tumultueuze beëdiging parlementariërs Hong Kong
Vijf vragen over benoeming Chief Executive HK

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder