economie cultuur politiek RSS

Navo bombardeert Taliban bij grens China

Navo bombardeert Taliban bij grens China

Deze week heeft de Amerikaanse luchtmacht 24 doelen van de Taliban uitgeschakeld, zoals trainingkampen voor Oeigoerse extremisten. Grote vraag is wat de rol van China precies is.

De Navo-missie in Afghanistan maakte donderdag bekend dat het in de 96 uur daarvoor precisiebombardementen had uitgevoerd in Noord-Afghanistan. In de regio Badakhshan, dat grenst aan Tadzjikistan en China, werden met Amerikaanse B-52 bommenwerpers 24 doelen van de Taliban vernietigd. Op een vrijgegeven video zijn zeer zware explosies te zien.

Volgens de Navo is onder meer een drugslab vernietigd; drugshandel is een belangrijke bron van inkomsten voor de Taliban. Ook een voorraad op het Afghaanse leger buitgemaakte voertuigen is geraakt. Opvallend is dat uitdrukkelijk wordt gesproken over vernietiging van een aantal kampen dat wordt gebruikt door de Oost-Turkestan Islamitische beweging.

 

Moslimextremisme

Deze naam wordt gebruikt door gewelddadige moslimextremisten uit de regio Xinjiang, in het uiterste westen van China. Volgens de verklaring vormen deze Oeigoerse militanten een bedreiging voor China. De Navo zegt dat de groep verantwoordelijk is voor aanslagen binnen en buiten China en betrokken zou zijn bij een verijdelde aanslag op de Amerikaanse ambassade in Kirgizië in 2002.

China dringt bij de Navo-missie al langer aan op actie in Badakhshan. Het is de Chinese regering een doorn in het oog dat de Taliban in deze regio vrij spel heeft en samenspant met een groep die verschillende aanslagen op Chinees grondgebied heeft geclaimd.

 

Samenwerking VS en China

De Afghaanse overheid wil een legerpost bouwen in de Wakhan-corridor, een smalle pas die naar de Chinese grens leidt. China is bereid die te bouwen, te betalen en Afghaanse troepen daar uit te rusten en te trainen. Maar dan moet de Taliban wel worden teruggedrongen.

Een jaar geleden werd bekend dat Chinese paramilitaire eenheden samen met de Afghaanse autoriteiten anti-terreuracties uitvoerden in Badakhshan. Het zou dus zomaar kunnen dat die op de grond de doelen selecteren en/of aanwijzen die de Amerikaanse bommenwerpers vervolgens vernietigen. Sowieso mag worden aangenomen dat de aanwezigheid van grote B-52 bommenwerpers boven dit grensgebied met de Chinezen is afgestemd, al was het maar om te voorkomen dat Chinese eenheden op de grond gevaar zouden lopen.

donderdag 8 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China erkent anti-terrorismeactie in Afghanistan
IS dreigt China in videoboodschap met bloedbad
Oeigoerse terroristen gedood bij offensief Pakistan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder