economie cultuur politiek RSS

HNA is volgende Chinese grote jongen die wankelt

HNA is volgende Chinese grote jongen die wankelt

Het Chinese conglomeraat HNA Group lijkt de brandstofrekeningen voor zijn luchtvaarttak niet meer te kunnen betalen. Geruchten dat het bedrijf diep in de problemen zit worden steeds sterker.

Jarenlang stond de naam HNA Group synoniem aan pijlsnelle groei en expansiedrift. Maar nu lijkt het concern in de problemen gekomen. Reuters meldt woensdag op basis van bronnen in de Chinese olie-industrie dat HNA al sinds eind september zijn rekeningen bij China's nationale vliegtuigbrandstofgroep niet volledig voldoet.

Volgens Reuters zou de schuld inmiddels zijn opgelopen tot drie miljard yuan (450 miljoen euro); dat zou betekenen dat HNA slechts 20 procent van zijn kerosinerekening heeft betaald. De vliegtuigbrandstofgroep bevestigt dat het een "aanzienlijk bedrag" tegoed heeft, zonder te willen zeggen hoeveel precies.

 

Van succesverhaal...

HNA Group is pas in 2000 opgericht, maar ontwikkelde zich snel tot een van China's grootste bedrijven. Het bezit een meerderheidsaandeel in Hainan Airlines en minderheidsaandelen in nog eens twaalf luchtvaartmaatschappijen in China en Hong Kong. In eerste instantie groeide het bedrijf door luchtvaartgerelateerde investeringen te doen, vooral binnen China zoals in regionale vliegvelden, luchtvaartafhandeling, vliegtuigcatering en een leasebedrijf voor vliegtuigen.

Maar het bedrijf diversificeerde maar door en expandeerde in toenemende mate in het buitenland. Het kocht zich in bij de Deutsche Bank, Uber, Radisson Hotels, Hilton en NH Hotels. Ook in Nederland is HNA actief; het kocht in 2013 TIP Trailer Services, de grootste verhuurder van vrachtwagenopleggers in Europa. Grote probleem is dat HNA daar toenemende mate geleend geld voor gebruikte. Het bedrijf heeft volgens sommige schattingen 100 miljard dollar geleend om zo snel te kunnen groeien.

 

...naar probleemkind

Signalen dat er financieel slecht weer op komst was waren er al langer. Het bedrijf verkocht afgelopen weken vrij plotseling twee stukken bouwgrond in Hong Kong, een kantoorgebouw in Sydney en verzilverde een deel van zijn aandelenpakket in Deutsche Bank. Maar dat de zeer winstgevende luchtvaarttak van HNA zijn rekeningen niet meer kan betalen, wordt in de financiële wereld als een veeg teken beschouwd.

HNA mag dan wankelen; de kans dat het bedrijf omvalt is minder groot. Het goede nieuws is dat de bezittingen met een boekwaarde van 240 miljard dollar de schuldenlast nog ver overtreffen. HNA krijgt dus nog gewoon kerosine geleverd, zodat het geld kan blijven verdienen. Volgens Reuters wil de nationale vliegtuigbrandstofgroep de rekening vereffenen door (een aandeel in) een vliegveld van HNA over te nemen.

 

Overheidsingrijpen

Onduidelijk is wat de rol van de Chinese staatsbanken is, die zo overdadig het krediet hebben geleverd waarmee HNA kon groeien. De laatste maanden zijn meer parels van het Chinese bedrijfsleven in het nieuws gekomen omdat ze moeten saneren. Eerst Dalian Wanda, dat vorig jaar vrij plotseling hotels en pretparken van de hand moest doen omdat de kredietkraan werd dichtgedraaid.

Bij verzekeraar Anbang zagen we afgelopen maand zelfs dat Chinese toezichthouders het bestuur voorlopig overnemen. Ook Anbang groeide de afgelopen jaren pijlsnel dankzij overnames op krediet. De Chinese overheid is hier duidelijk kopschuw geworden; zij vinden investeringen in het buitenland prima, zolang die een duidelijk strategisch doel dienen en solide zijn gefinancierd. Het wegstromen van Chinees kapitaal naar het buitenland en eventuele risico's die dat oplevert voor Chinese banken wil Beijing aan banden leggen.

UPDATE - HNA Group overweegt zijn aandeel in de Amerikaanse keten Park Hotels geheel of gedeeltelijk te verkopen. Dat liet Park Hotels vrijdag aan Amerikaanse beursautoriteiten weten. Het aandeel van 25 procent wordt op een waarde van 1,4 miljard dollar geschat.

woensdag 28 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Ontmantelen financiƫle tijdbom prioriteit voor China
China zet rem op investeringen in buitenland
Wanda Group verkoopt pretparken en hotels

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder