economie cultuur politiek RSS

'Ook CEFC onder staatscontrole gebracht'

'Ook CEFC onder staatscontrole gebracht'

CEFC China Energy zou onder het toezicht van de Chinese overheid zijn geplaatst. Als de berichten kloppen is dat het tweede private conglomeraat waar de Chinese overheid deze week ingrijpt.

Lokale autoriteiten in Shanghai zouden het bestuur van CEFC China Energy voor onbepaalde tijd hebben overgenomen. Dat meldt de South China Morning Post vrijdag op basis van anonieme bronnen. Het management zou zijn overgenomen door de Guosheng Group, een investerings-vehikel van stad Shanghai.

Eerder deze week meldden binnen- en buitenlandse media dat CEFC-topman Ye Jianming (foto) rond Chinees Nieuwjaar was gedetineerd op verdenking van economische misdrijven. Donderdag ontkende CEFC die berichten nog. Vrijdag kon de woordvoerder opnieuw aan de bak; ditmaal om te ontkennen dat het bedrijf onder staatstoezicht is geplaatst. Donderdag werd de handel in CEFC-aandelen stilgelegd nadat de koers tien procent was gekelderd.

 

Pijlsnelle groei op krediet

CEFC China Energy is groot geworden met de handel in olie en gas. Het groeide in slechts vijftien jaar tijd uit tot een van de tien grootste private ondernemingen in China. De laatste jaren diversificeerde het bedrijf en werden ook grote overnames in het buitenland gedaan, onder meer in Tjechië.

Ook werd in september vorig jaar voor 9,1 miljard dollar een aandeel in de Russische oliegigant Rosneft gekocht. Daarvoor werden grote kredieten van Chinese staatsbanken verkregen. China Development Bank is de grootste financier; van iedere honderd yuan die de staatsbank heeft uitgeleend heeft het er 88 van CEFC tegoed (32,3 miljard yuan, ruim 4,5 miljard euro).

 

Rem op goedkoop geld lenen

Als de mediaberichten kloppen is CEFC de tweede grote private onderneming die onder staatstoezicht wordt geplaatst. Eerder deze week gebeurde dat ook met Anbang, de verzekeraar die de afgelopen jaren pijlsnel op krediet groeide. Anbang is ook de eigenaar van de Nederlandse verzekeringsgroep Vivat, waartoe onder meer Zwitserleven en Route Mobiel behoort.

Aangenomen wordt dat de Chinese overheid twee redenen heeft de touwtjes aan te trekken. Het wil dat Chinees kapitaal vooral in eigen land wordt geïnvesteerd. Buitenlandse investeringen blijven toegestaan zolang die een strategisch doel dienen, maar 'irrationele' investeringen zijn uit den boze. Bovendien voorziet de Chinese overheid grote risico's voor pijlsnelle groei op krediet. Banken, kleine beleggers en in het geval van Anbang premiebetalers kunnen in grote problemen komen als zo'n luchtbel knapt. Ook Wanda Group en HNA Group zijn ijlings aan het saneren geslagen nu Chinese staatsbanken de rem op goedkope leningen hebben gezet.

vrijdag 2 maart 2018


Gerelateerde onderwerpen:

HNA is volgende Chinese grote jongen die wankelt
China zet rem op investeringen in buitenland
Wanda Group verkoopt pretparken en hotels

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder