economie cultuur politiek RSS

China belooft echte economische hervormingen

China belooft echte economische hervormingen

De toegang tot de Chinese economie voor buitenlandse fabrikanten en investeerders wordt snel verbeterd. Met die belofte probeert China groeiende internationale scepsis te bezweren.

De Chinese regering bereidt een serie hervormingen voor die het buitenlandse bedrijven makkelijker moet maken in China zaken te doen. Dat zeiden He Lifeng en Ning Jizhe, de twee hoogste functionarissen van de nationale ontwikkelings en hervormingscommissie, China's belangrijkste economische planningsorgaan. “We zullen een open beleid omarmen. China's deur zal verder geopend worden", zei He dinsdag in de marge van het Nationale Volkscongres in Beijing.

Op de eerste dag van het congres had premier Li Keqiang al een aantal concrete maatregelen genoemd. Buitenlandse investeerders krijgen toegang tot de sectoren telecommunicatie, gezondheidszorg, onderwijs en duurzame energie. Bovendien heft de regering beperkingen op voor het aandeel dat buitenlandse bedrijven kunnen nemen in Chinese banken en beleggingsfondsen.

 

Lippendienst

Premier Li zei bovendien dat China blijft streven naar globalisering en vrije handel. Zijn opmerking komt op een moment dat de Verenigde Staten nieuwe importbeperkingen afkondigden op Chinees staal. Daardoor neemt de vrees voor een handelsoorlog toe. Verschillende gedelegeerden en overheidsfunctionarissen riepen landen op het hoofd koel te houden, maar menigeen kon niet nalaten te dreigen met tegenmaatregelen, bijvoorbeeld importheffingen op Amerikaanse sojabonen.

China positioneert zich als voorvechter van een vrije wereldhandel. Maar de kritiek op de vele beperkingen die de Chinese overheid opwerpt om de eigen industrie te beschermen zwelt aan. Er is veel wantrouwen dat China alleen de lusten, maar niet de lasten van globalisering wil. Dat wordt verder gevoed door het voorstel China's grondwet te wijzigen zodat president Xi Jinping langer dan tien jaar kan aanblijven. Xi wordt verweten dat hij in de afgelopen vijf jaar alleen lippendienst aan economische hervormingen heeft bewezen.

dinsdag 6 maart 2018

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

China laat defensiebudget flink groeien
Vijf vragen over regeerperiode Xi Jinping
'Meer economische hervormingen China in 2018'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder