economie cultuur politiek RSS

Xi sluit parlementszitting af met nationalistische rede

Xi sluit parlementszitting af met nationalistische rede

Niet premier Li Keqiang, maar president Xi Jinping stond dinsdag in de schijnwerpers op de laatste dag van de jaarlijkse plenaire zitting van het Nationaal Volkscongres. Hij hield een sterk nationalistisch betoog dat de eenheid van de natie benadrukte.

Xi beloofde dat China "zijn gerechtvaardigde plaats op het wereldtoneel" zal innemen en bereid is "bloedige oorlogen tegen zijn vijanden te strijden". Een sterke waarschuwing had hij voor 'separatistische krachten', of die zich nu in Taiwan, Hong Kong, Tibet of Xinjiang bevinden.

"Het Chinese volk deelt het sterke geloof dat het nooit is toegestaan en dat het onmogelijk is om ook maar een centimeter van het territoir van ons geweldige land af te scheiden", zei Xi. "Alle acties en trucjes om China te splijten zijn gedoemd om te mislukken en zullen worden veroordeeld door het volk en de straf van de geschiedenis." Ook benadrukte hij de onmisbare rol van de communistische partij bij de verjonging van de Chinese natie..

 

Sussende woorden voor buitenland

Xi's nationalistische rede en oproep voor totale eenheid was vooral voor binnenlandse consumptie bedoeld. Slechts eenmaal richtte hij zich tot buitenlandse luisteraars; zij moeten zich geen zorgen maken over China's opkomst. "De oprechte wens en acties van het Chinese volk voor vrede en ontwikkeling moeten niet mis worden verstaan of verkeerd worden uitgelegd", zei Xi. "Alleen zij die gewend zijn anderen te bedreigen, zien iedereen als een bedreiging voor zichzelf."

De machtspositie van Xi werd tijdens dit Volkscongres verder uitgebreid  en vastgelegd. In die zin is het misschien geen verrassing dat Xi op de slotdag alle aandacht opeiste. Toch is dit niet gebruikelijk. Doorgaans opent de president de parlementszitting die ruim twee weken duurt en is het slot voorbehouden aan de premier, die als hoofd van het kabinet immers het landsbestuur leidt.

 

Li zet economie centraal

Waar Xi zich vooral op een sterke natie richtte, sprak premier Li Kqiang op de afsluitende persconferentie vooral over economische kwesties. Hij probeerde investeerders gerust te stellen. "China's economie is zo verbonden met die van de wereld, dat het sluiten van China's deur de weg van ontwikkeling zou blokkeren", aldus Li. En: "China's doel is ervoor te zorgen dat zowel binnen- als buitenlandse bedrijven [...] in staat zijn op eerlijke voorwaarden te concurreren op de grote Chinese markt."

Zoals altijd waren de vragen strak geregisseerd; alleen journalisten wiens vragen waren ingestoken kregen het woord. Zo liet Li wel een vraag stellen over een dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten, maar hield hij zich op de vlakte bij het antwoord. Een handelsoorlog kent geen winnaars, zei Li en drong aan op rationale onderhandelingen.

dinsdag 20 maart 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

China lijnt landsbestuur opnieuw op
China laat defensiebudget flink groeien
Vijf vragen over regeerperiode Xi Jinping

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder