economie cultuur politiek RSS

Britten waarschuwen zakenlui voor chantage China

Britten waarschuwen zakenlui voor chantage China

Britse veiligheidsdiensten waarschuwen zakenmannen die naar China en Rusland reizen zich in die landen netjes te gedragen. Wie toegeeft aan gokken, drank of vreemde vrouwen maakt zich kwetsbaar voor chantage, aldus de spionagedienst.

Wie in het buitenland de wet overtreedt, kan met de lokale autoriteiten te maken krijgen. Maar ook legaal gedrag kan risky business zijn. Het staat allemaal in een handig boekje dat het centrum voor bescherming van de nationale infrastructuur onder Britse multinationals heeft verspreid. Ondanks de neutrale, nogal ambtelijke naam gaat het hier om een afdeling van MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het boekje met de titel Smart Traveller, waar de Mail on Sunday zondag uit publiceert, moeten zakenlui met name opletten in China en Rusland. Overheid en bedrijfsleven in deze landen zijn actief op zoek naar bedrijfsgeheimen van westerse ondernemingen. Ongepaste activiteiten kunnen een 'blijvend effect op jouw persoonlijke leven hebben', waarschuwt de tekst.

 

Bedrijfsgeheimen

Het boekje noemt talloze tips om nieuwsgierigen op een afstandje te houden. Electronische apparaten kun je beter in je handbagage houden dan ze uit het zicht in een koffer te vervoeren. Ook wordt afgeraden elektronische apparatuur of vertrouwelijke documenten in je hotelkluis te bewaren; de kans dat het hotelpersoneel die voor iemand opent is te groot.

Maak in den vreemde geen gebruik van openbare wi-finetwerken, schakel locatiediensten op je smartphone uit en verander je wachtwoorden bij thuiskomst. Denk na welke informatie je over jezelf prijsgeeft bij het aanvragen van een visum of bij het invullen van een registratieformulier in het hotel. Wie invult dat hij hoofd nucleair onderzoek is zal allicht de aandacht op zich vestigen, geeft het boekje als voorbeeld.

 

Chantabele positie

Zakenreizigers moeten compromitterende situaties vermijden als ze op reis zijn. Illegaal gokken, drugsgebruik of op de zwarte markt geld wisselen kan op het politiebureau eindigen. Met het vooruitzicht van celstraf is iemand kwetsbaar voor spionnen, aldus het boekje. Ook wie teveel drinkt kan in chantabele positie worden gebracht. De instructie van de Britse veiligheidsdienst noemt met name online dating en 'flirterige ontmoetingen' als risico.

De risico's die het boekje noemt zijn niet geheel denkbeeldig. Tijdens een bezoek aan China van de Britse premier Gordon Brown in 2008 vertrok een Brits delegatielid met een leuke Chinese dame naar een hotelkamer om daar na een paar uur zeer diepe slaap met hoofdpijn, maar zonder mobiele telefoon en de inhoud van zijn koffertje weer uit te komen. De Nederlandse ambassadeur in Beijing Ron Keller werd in oktober 2016 naar Nederland teruggeroepen, nadat was gebleken dat hij in een chantabele positie was gebracht door een relatie met een Chinese ambassade-medewerkster. 

maandag 26 maart 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over Chinese spionage op sociale media
VS verdenken Chinese firma van nucleaire spionage
Broodje Blogaap Speciaal: G20-top in Hangzhou

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder