economie cultuur politiek RSS

Doodstraf voor Chinese seriemoordenaar

Doodstraf voor Chinese seriemoordenaar

Een rechtbank in Baiyin heeft vrijdag een 54-jarige man tot de dood veroordeeld wegens het vermoorden van elf vrouwen en meisjes. De dader liep tegen de lamp nadat een familielid DNA moest afstaan in een andere zaak. +Update

Gao Chengyong pleegde de moorden in de periode 1988 tot 2002 in de steden Baiyin en Baotou. Wegens de gruwelijke details werd indertijd wel over de Chinese Jack the Ripper gesproken. De dader volgde vrouwen op straat, drong hun huis binnen om het slachtoffer te beroven, verkrachten en vervolgens te doden. Vaak sneed hij de keel van het slachtoffer door en mutileerde daarna hun lichaam. Het jongste slachtoffer was slechts acht jaar oud.

Ondanks een voor Chinese begrippen hoge beloning van 200.000 yuan lukte het nooit de dader te vinden. Pas in 2016 kwam de politie bij toeval Gao op het spoor. Zijn oom werd gearresteerd voor een klein misdrijf en moest daarvoor DNA afstaan. Daaruit bleek een verwantschap met sporen die op de plaatsen delict waren aangetroffen.

 

Bekentenis

Al snel bleek Gao de meest voor de hand liggende verdachte. Na zijn arrestatie werd vastgesteld dat zijn vingerafdrukken en DNA overeenkwamen met bewijsmateriaal. Daarop bekende Gao veertien moorden, waarvan hij alle details nog kende. Onduidelijk is waarom het doden in 2002 plotseling ophield.

UPDATE - Gao is op donderdag 3 januari 2019 terechtgesteld nadat zijn vonnis onherroepelijk was geworden.

vrijdag 30 maart 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestatie na moord op 19 buren
Zware straffen voor spraakmakende sektemoord
Amnesty vraagt om openheid doodstraf China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder