economie cultuur politiek RSS

Spermadonor moet juiste politieke mening hebben

Spermadonor moet juiste politieke mening hebben

Een spermabank in Beijing werft donors die niet alleen over goede genen, maar ook over gezonde politieke standpunten beschikken. Volgens verschillende media is het echt waar, maar het zou weleens een geslaagde grap kunnen zijn.

Als de communistische partij van China zich zelfs met reïncarnatie bemoeit, waarom zou ze zich dan niet met kunstmatige bevruchting bemoeien? Verschillende internationale media melden vrijdag dat de spermabank van het ziekenhuis van Peking Universiteit deze week op WeChat een opvallende campagne is gestart om donoren te werven.

Kandidaten moeten tussen de 20 en 45 jaar zijn, geen erfelijke ziektes bij zich dragen en niet te zwaar of kaal zijn. Op het lijstje kwalificaties staat ook dat potentiële donors netjes, rechtschapen, vaderlandslievend, loyaal aan de partij en vrij van politieke problemen zijn. Een vruchtbaarheids-onderzoek en een fitheidstest behoren tot de procedure. Maar hoe de politieke opvattingen van de donor worden vastgesteld; daarover doet de oproep geen uitspraak.

 

1 april, of toch niet?

Wie zich kwalificeert als geschikte donor moet in een periode van een half jaar tien maal zaad doneren. Donoren wordt daarvoor een vergoeding van 5.500 yuan in het vooruitzicht gesteld. Dat is voor Chinese begrippen veel geld (ongeveer 750 euro), maar ongebruikelijk is het niet. Vanwege het tekort aan donoren hanteren meer spermabanken vergelijkbare vergoedingen. Journalisten slaagden er niet in het bericht bij Peking Universiteit bevestigd te krijgen.

China kent geen traditie van 1 aprilgrappen. Wel van oneindig veel flauwe en sommige geslaagde grappen. In 2009 ging ook een Chinese grap over spermabanken de hele wereld over. Internationale media namen onderstaande foto toen gretig over; maar het bleek al snel een hoax te zijn.

 

Donortekort

Als de polcor-zaaddonor een grap blijkt te zijn, dan wordt daarmee dankzij sociale media bij veel Chinezen een belangrijk probleem onder de aandacht gebracht. Er is een groot tekort aan sperma-donoren. Volgens Chinese gezondheidsautoriteiten heeft een op de acht paren vruchtbaarheids-problemen; dat betekent dat ruim 40 miljoen koppels moeite hebben een kind te verwekken. Chinese paren met vruchtbaarheidsproblemen moet gemiddeld een jaar wachten voordat ze aan de beurt zijn voor donorzaad.

China's spermaklinieken doen hun best donoren te vinden, maar slagen daar onvoldoende in. Een op de vijf vrijwilligers mag ook echt zijn sperma donoren. Wie veel rookt of drinkt, erfelijke ziektes met zich meedraagt, aan radioactiviteit is blootgesteld of gewoon te weinig zaadcellen produceert wordt uitgesloten. Ondanks ruime vergoedingen, loopt het aantal donoren al jaren terug.

 

vrijdag 6 april 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Ondanks tweekindpolitiek minder geboortes China
China houdt zeker 20 jaar vast aan tweekindbeleid
Ideologische bijstand voor nieuwe sociale klasse

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder