economie cultuur politiek RSS

Ook Dominicaanse Republiek wisselt van kamp

Ook Dominicaanse Republiek wisselt van kamp

China en de Dominicaanse Republiek knopen diplomatieke relaties met elkaar aan. Daarmee verliest Taiwan opnieuw een van zijn weinig overgebleven bondgenoten.

Het communiqué waarin beide landen afspreken elkaar te erkennen werd maandag in Beijing getekend door minister van buitenlandse zaken Wang Yi en zijn Dominicaanse ambtsgenoot Miguel Vargas Maldonado. In de verklaring staat: "De regering van de Dominicaanse republiek erkent dat er maar één China is, dat de regering van de Volksrepubliek de enige legale regering is die geheel China vertegenwoordigt en dat Taiwan een onlosmakelijk deel uitmaakt van het Chinese territoir."

Het ontbreken van diplomatieke relaties stond er niet aan in de weg dat de handel tussen beide landen de afgelopen jaren opbloeide. China is na de VS de belangrijkste handelspartner van de Domincaanse Republiek. Handel, investeringen en toerisme zullen nu verder toenemen. Minister Wang sprak van "ongekende mogelijkheden".

 

Bitter

Direct gevolg van de overeenkomst is dat de Dominicaanse regering alle diplomatieke relaties met Taiwan met onmiddelijke ingang verbreekt. De Taiwanese minister van buitenlandse zaken Joseph Wu zei dat hij daarover boos was: “President Danilo Medina van de Dominicaanse Republiek heeft onze langlopende samenwerking, de wens van zijn volk en de jarenlange ontwikkelingshulp genegeerd en de valse beloftes van investeringen en hulp van China geaccepteerd."

Dat de druiven in Taipei zuur zijn bleek verder uit aan de media gelekte informatie dat China 3,1 miljard dollar aan investeringen en leningen zou hebben beloofd om de Dominicaanse regering te overtuigen van kamp te wisselen. Dat geld is bedoeld voor nieuwe infrastructuur en de bouw van een gascentrale. China ontkent dat er sprake is van chequeboekdiplomatie.

 

Eén China-beginsel

De Dominicaanse regering bedankte Taiwan voor de jarenlange samenwerking en verklaarde dat dit vele belangrijke ontwikkelingsprojecten mogelijk had gemaakt. Maar de regering verklaarde ook dat de sociaaleconomische realiteit aanleiding geeft van koers te veranderen.

Na een jarenlange status quo is China actief bezig Taiwanese bondgenoten van Taipei los te weken. Het zint Beijing maar niets dat de Taiwanese president Tsai Ing-wen weigert het Eén China-beginsel te erkennen en de discussie over het uitroepen van de onafhankelijkheid niet de kop indrukt. Eerder kozen Gambia, Sao Tomé en Principe en Panama voor China boven Taiwan. Er zijn nu nog maar 19 landen die diplomatieke relaties met Taiwan onderhouden.

dinsdag 1 mei 2018

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Panama erkent China; breekt met Taiwan
Burgerinitiatief referendum onafhankelijkheid Taiwan
Taiwanees onderzoek naar leden pro-Chinapartij

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder