economie cultuur politiek RSS

In China kijkt hersensensor of werknemer moe is

In China kijkt hersensensor of werknemer moe is

Chinese bedrijven en de overheid zetten sensoren in om de emotionele staat van werknemers te monitoren. Op die manier kan de productiviteit omhoog en risico's worden verminderd.

Het klinkt als pure science fiction. In China kijken sensoren 'in' het hoofd van werknemers. Niet letterlijk natuurlijk; sensoren meten ongewone hersenactiviteit die duiden op woede, vermoeidheid of stress. Dat bericht de South China Morning Post.

De apparatuur is zo licht, dat deze eenvoudig in een veiligheidshelm of uniformpet kan worden verwerkt. De data worden draadloos naar een computer gestuurd die veranderingen in de emoties van de werknemers vastlegt. Volgens de krant wordt al sinds 2014 met de apparatuur gewerkt en wordt er in uiteenlopende branches met succes gebruik van gemaakt.

 

Privacyprobleem

Voorstanders claimen dat het systeem de productiviteit verhoogt. Woede en stress kunnen erop duiden dat er iets in de werkomstandigheden niet deugt. Vermoeidheid betekent dat het tempo te hoog ligt of dat er te weinig pauzes zijn. Groepsgegevens kunnen het productieproces optimaliseren en tegelijkertijd werkomstandigheden verbeteren.

Andersom kan het systeem ook onthullen dat het tempo best iets hoger kan of de pauzes korter. Of dat individuele werknemers het tempo ophouden, persoonlijke problemen hebben of slecht in de groep liggen. Chinese privacydeskundigen waarschuwen dan ook dat regelgeving volledig ontbreekt en werknemers onvoldoende beschermd zijn tegen vastleggen van hun hersenactiviteit.

 

Toekomstmuziek

Bedrijven die de technologie ontwikkelen wijzen daarentegen op het voorkomen van risico's. Werkgevers zouden snel in de gaten hebben wie er tijdelijk niet helemaal bij is. Wie vermoeid is kan bijtijds worden vervangen voordat er iets ergs gebeurt. Het is niet voor niets dat vooral instellingen in cruciale sectoren in de nieuwe technologie geïnteresseerd zijn, zoals de spoorwegen, electriciteitsvoorziening en het leger.

Volgens de SCMP waren werknemers aanvankelijk wantrouwig tegen het systeem. Zij waren bang dat de sensoren hun gedachten konden lezen. Dat is niet het geval. Nog niet tenminste. Een hoogleraar van de Nongbo Universiteit zegt dat een volgende stap is dat de sensoren commando's herkennen om computers of mobiele telefoons te bedienen.

woensdag 2 mei 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China besteedt recordbedrag aan R&D
Tencent introduceert en delete eigen kredietscore
Single vrouwen blijken robots; dating-apps gesloten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder