economie cultuur politiek RSS

Vliegtuig verliest cockpitraam in volle vlucht

Vliegtuig verliest cockpitraam in volle vlucht

Een Airbus A319 van Sichuan Airlines heeft maandagochtend een noodlanding moeten maken nadat het een raam van de cockpit verloor. De gezagvoerder slaagde erin het toestel veilig aan de grond te zetten; er raakten twee personen gewond.

Vlucht 3U8633 was even na zessen uit Chongqing vertrokken voor een drie uur durende vlucht naar Lhasa. Na ongeveer een uur vliegen barstte het rechter raam in de cockpit op een hoogte van 9.750 meter. Door het drukverschil werd vervolgens het hele raam eruit geblazen en raakte een deel van het instrumentarium beschadigd.

Gezagvoerder Liu Chuanjian vertelde later dat zijn co-piloot naar buiten dreigde te worden gezogen. "Ik keek naast me en zag dat zijn lichaam half uit het raam hing. Gelukkig droeg hij zijn veiligheidsgordel", vertelde Liu aan website Rode Ster Nieuws.

 

Fasten your seatbells

Liu liet het toestel snel dalen, minderde snelheid en wist na twintig minuten succesvol een noodlanding te maken op het vliegveld van Chengdu. "Het plotselinge drukverlies en de lage temperatuur was heel onaangenaam. Het was heel moeilijk om je te bewegen als het toestel 900 kilometer per uur vliegt zonder voorruit", aldus Liu. Het toestel schudde, een deel van de instrumenten werkte niet meer en Liu had moeite de luchtverkeersleiding te verstaan op zijn koptelefoon.

Na landing bleek de co-piloot gewond aan zijn oor en pols. Een medewerker van het cabinepersoneel raakte lichtgewond toen het toestel zo snel daalde dat hij in een toestand van gewichtloosheid tegen het plafond knalde. Geen van de 119 passagiers hield verwondingen over aan het incident.

 

Onderzoek

Volgens een verklaring van Sichuan Airlines had het toestel te kampen met een mechanisch gebrek. De luchtvaartmaatschappij en Airbus stellen een onderzoek in naar de oorzaak van het incident. Het komt vaker voor dat een cockpitraam tijdens de vlucht beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een botsing met een vogel of blikseminslag. Dat een compleet raam verloren gaat is echter ongebruikelijk.

maandag 14 mei 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over China's eisen aan luchtvaartsector
Testvlucht voor eerste Chinese verkeersvliegtuig
China experimenteert met onbemand vrachtvliegtuig

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder