economie cultuur politiek RSS

Leraren opnieuw de straat op over loonconflict

Leraren opnieuw de straat op over loonconflict

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd hebben leraren in Lu'an gedemonstreerd omdat zij menen geld tegoed te hebben van de lokale overheid. Uit het hele land komen meldingen dat docenten de straat opgaan vanwege financiële problemen.

Woensdag protesteerden ongeveer honderd recent gepensioneerde leraren bij het stadhuis van Lu'an in de arme provincie Anhui. Zij eisten dat hun prestatiebonussen volledig worden uitbetaald. Ook staken zij hun collega's een hart onder de riem die de zondag ervoor in Lu'an hadden gedemonstreerd.

Deze demonstratie van ongeveer 200 leraren werd hard uiteengeslagen. Zestien docenten werden gearresteerd. Foto's en video's van het politieoptreden leidden tot verontwaardiging op het Chinese internet. Censors probeerden de discussie de kop in te drukken, maar toen hadden veel Chinezen al het politie-optreden veroordeeld. Het lokale bestuur van Lu'an bood daarop zijn excuses aan, maar houdt vol dat het de leraren niets schuldig is.

 

Bonussen

Het dispuut draait grotendeels om leraren die door de lokale overheid zijn ingehuurd om les te geven, maar desondanks geen ambtenaar zijn. Deze zogeheten minban krijgen doorgaans minder betaald dan hun collega's die wel als overheidsdienaar worden gerekend. In 1994 besloot de Chinese regering dat lokale overheden alle minban een ambtenarencontract moesten geven. Maar 23 jaar later is dat uit kostenoverwegingen nog lang niet overal gebeurd.

Het conflict is opgelaaid doordat sommige lokale overheden de minban ook prestatiebonussen ontzeggen die alle andere ambtenaren wel krijgen. Uit meer plaatsen in China komen berichten dat leraren de straat opgaan. Dat nu ook hun collega's met ambtenarenstatus demonstreren is maar deels uit solidariteit; ook met hun bonussen wordt soms gerommeld. Onlangs gepensioneerde leraren krijgen soms maar een deel uitgekeerd. Soms steken hogere functionarissen de bonussen in eigen zak.

vrijdag 1 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Leraren leggen werk neer vanwege veiligheid
Arbeidsrechten-activist vast; twee spoorloos
Chengdu wil geen demonstratie tegen luchtvervuiling

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder