economie cultuur politiek RSS

Metro Beijing introduceert biometrische herkenning

Metro Beijing introduceert biometrische herkenning

Het metrobedrijf van Beijing wil kaartjes vervangen door een systeem dat reizigers door middel van hun handpalm identificeert. Gezichtsherkenning moet zwartreizigers opsporen.

Het vervoersbedrijf maakte bekend dat later dit jaar de benodigde apparatuur wordt geÏntroduceerd om de doorstroming op de stations te verbeteren. Reizigers kunnen bij een automaat een vervoersbewijs kopen of hun tegoed opwaarderen, waarna hun handpalm wordt gescand. Ook de toegangscontrole tot de metroperrons gebeurt vervolgens door handpalmscanners.

Helemaal nieuw is de technologie ook niet. Het metrobedrijf van Shanghai heeft al een soortgelijk systeem in werking voor groepen die gratis mogen reizen, zoals veteranen en gehandicapten. Dit is echter minder geavanceerd, omdat zij in een kantoor een scan laten maken. In Beijing moet straks na iedere transactie in korte tijd een bruikbare scan worden gemaakt. Als dat te lang duurt ontstaan er juist rijen in plaats dat de efficiency wordt verbeterd. De metro van Beijing is de drukste ter wereld en moet in 2021 dagelijks 18,5 miljoen passagiers vervoeren.

 

Gezichtsherkenning

Ook voor reizigers die niet willen betalen wordt moderne technologie ingezet. Camera's filmen zwartrijders die door of over de toegangspoortjes glippen. Met behulp van gezichtsherkennings-software kan de zwartreiziger gedurende zijn hele ondergrondse rit automatisch worden gevolgd en op zijn aankomststation worden aangehouden. Als dat niet lukt, worden de beelden opgeslagen en wordt automatisch alarm geslagen als de zwartrijder zich een volgende keer in een metrostation vertoont, vertelde Zhuang Huabing van het metrobedrijf aan China Daily.

Gezichtsherkenningstechnologie heeft de afgelopen jaren een grote sprong voorwaarts gemaakt en wordt steeds vaker toegepast in China. De Chinese overheid werkt aan een nationale database waarin de ID-foto's van alle Chinezen moeten worden opgeslagen. De database is niet alleen bedoeld om criminelen op te sporen, maar moet een cruciale rol gaan spelen bij het identificeren van burgers in zijn contacten met de overheid. De computer moet straks vaststellen wie een vergunning komt aanvragen, de grens wil oversteken of door een agent op straat is staande gehouden voor een verkeersovertreding.

donderdag 21 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China wil nationale database voor gezichtsherkenning
Verkeersovertreders de klos met gezichtsherkenning
Nieuwe geldmachine herkent rekeninghouder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder