economie cultuur politiek RSS

Opnieuw demonstraties Chinese veteranen

Opnieuw demonstraties Chinese veteranen

Politie-eenheden in Zhenjiang hebben zondag een demonstratie van militaire veteranen opgebroken. Zij demonstreren voor een betere pensioenregeling.

Al bijna een week demonstreerden de oud-soldaten in Zhenjiang, in de oostelijke provincie Jiangsu. Ongeveer honderd veteranen gingen de straat op nadat vorige week dinsdag een groepje demonstranten was mishandeld toen zij op het gemeentehuis een petitie wilden aanbieden. Volgens persbureaus AFP en RFA kwamen daarop veteranen uit het hele land naar Zhenjiang. Zij droegen hun oude uniform, zwaaiden met Chinese en partijvlaggen en voerden spandoeken met zich mee met de tekst "Wij zijn communisten, geen criminelen." Burgers boden hen dekens en voedsel aan en plaatselijke taxichauffeurs vervoerden de demonstranten gratis. 

Censors draaiden overuren om berichten over de demonstraties van het internet te weren. Toen dit weekend het aantal demonstranten tot meer dan duizend was aangezwollen, waren de autoriteiten het zat. Bij het opbreken van de demonstratie door de oproerpolitie werd een aantal veteranen aangehouden. Onbekend is of zij nog steeds vastzitten.

 

Gezichtsverlies

Al jarenlang bestaat er onvrede onder oud-militairen over hun pensioenregeling. Volgens de Chinese wet moet de hoogte van hun pensioenuitkering en andere voordelen zoals een zorgverzekering worden aangepast aan de gemiddelde levensstandaard. Ook zouden militairen die afzwaaien hulp moeten krijgen bij het vinden van een baan in de maatschappij.

In oktober 2016 demonstreerden honderden veteranen in hartje Beijing voor het Bayi-gebouw, waar de Centrale Militaire Commissie en het legermuseum is gevestigd. De overheid was door het protest in verlegenheid gebracht en beloofde snel verbetering. In april dit jaar werd een ministerie van veteranenzaken opgericht. Maar de veteranen zeggen dat er te weinig is gedaan. Overigens kunnen veteranenpensioenen per provincie aanzienlijk verschillen.

 

Heldenstatus

Protestdemonstraties zijn er vrijwel dagelijks in alle soorten en maten in een groot land als China. Soms wordt er door lokale autoriteiten keihard opgetreden om protest de kop in te drukken, maar meestal worden enkele kleine tegemoetkomingen gedaan om de sociale stabiliteit te waarborgen. De Chinese overheid probeert voldoende ongenoegen weg te nemen om zo te voorkomen dat activisten zich organiseren en landelijk actief worden.

Wat dat betreft zal het veteranenprotest zorgen baren. Er zijn naar schatting 57 miljoen oud-militairen in China. Hun demonstraties lijken hardnekkig en zijn dermate goed georganiseerd dat protestleiders in staat zijn snel mensen en steun te mobiliseren. Maar al te hard ingrijpen kan ook niet. China cultiveert zijn veteranen als helden van de Volksrepubliek. Burgers zouden niet begrijpen dat de overheid ze in de steek laat en tegen hen optreedt als ze voor hun rechten opkomen. Nog afgezien van het feit dat actieve militairen kunnen gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van de regering waarvoor ze werken.

dinsdag 26 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Militairen protesteren in Beijing
Kernbom-veteranen zoeken compensatie
Truckers demonstreren voor betere betaling

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder