economie cultuur politiek RSS

Doktoren draaien patiënten poot uit op operatiebed

Doktoren draaien patiënten poot uit op operatiebed

De politie in Zunyi heeft medici van een mannenkliniek gearresteerd op verdenking van oplichting. Klanten werden gelokt met aantrekkelijke prijzen, maar eenmaal klaar voor de operatie moesten ze instemmen met extra behandelingen.

De politie kwam in actie nadat een slachtoffer in maart aangifte had gedaan. Het slachtoffer werd op WeChat geattendeerd op de Ouya-kliniek, die tegen aantrekkelijke prijzen behandelingen voor veel voorkomende behandelingen voor mannen aanbood. Wie reageerde kreeg uitgebreide voorlichting en zelfs tips om reiskosten bij de zorgverzekeraar te declareren. Afgelopen woensdag werd een onbekend aantal medewerkers van de kliniek aangehouden.

Het slachtoffer stemde in met een behandeling, die hem 1.000 yuan (150 euro) zou kosten. Hij meldde zich in de kliniek, onderging enkele onderzoeken en werd klaargemaakt voor een ingreep. Toen meldde de chirurg zich met de mededeling dat een extra behandeling noodzakelijk was. De verbouwereerde patiënt stemde in en kreeg bij het verlaten van de kliniek een rekening van 10.000 yuan gepresenteerd. Volgens Beijing Youth Daily was de extra behandeling niet medisch noodzakelijk. Vanwege privacyregels kon de politie niet zeggen waarvoor de man werd behandeld, noch wat de extra ingreep behelsde.

 

Ongezonde zaken

'Kleine' corruptie komt in de Chinese gezondheidszorg vaak voor. Een klein bedragje om voorrang op de wachtlijst te krijgen of door een arts naar voorkeur te worden behandeld is vrij gebruikelijk. Farmaceuten betalen artsen om hun medicijnen voor te schrijven. De drukke, maar matig betaalde artsen gaan er graag op in. Zelfs in doktersafspraken wordt gehandeld; veel ziekenhuizen maken gebruik van geautomatiseerde afspraaksystemen en slimmerikken boeken de hele dag gelijk vol, maar bieden hun afspraak graag aan tegen een kleine vergoeding.

Bijna iedere Chinees heeft tegenwoordig een basale zorgverzekering. Die vergoedt meestal maar de helft van een behandeling. Vandaar dat patiënten geïnteresseerd zijn in klinieken die een aantrekkelijke prijs hanteren. Alleen meer vermogende Chinezen hebben het geld voor een aanvullende verzekering die een groter gedeelte van de zorgkosten dekt.

maandag 2 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China's geestelijke gezondheidszorg naar de beurs
Uitbreiding verzekering voor ernstige ziektes
Handelaren in ziekenhuisafspraken gearresteerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder